Αυτοκτόνησε ο μεγαλύτερος γιος του Φιντέλ Κάστρο

Ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος ηγέτη της επανάστασης της Κούβας και πρώην προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο, ο Φιντέλ Κάστρο Ντίας-Μπαλάρτ, αυτοκτόνησε την Πέμπτη παρά την πολύμηνη θεραπεία του για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης από την οποία έπασχε, μεταδίδουν δημόσια μέσα ενημέρωσης της νήσου.

«Ο Ντίας-Μπαλάρτ, ο οποίος παρακολουθείτο επί μήνες από ομάδα γιατρών εξαιτίας της κατάστασης βαθιάς κατάθλιψης στην οποία βρισκόταν, αυτοκτόνησε (την Πέμπτη) το πρωί», ανέφερε ο κουβανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Cubadebate.

Ο 68χρονος πρεσβύτερος γιος του Φιντέλ Κάστρο, που είχε το προσωνύμιο «Φιντελίτο», επειδή έμοιαζε στην εμφάνιση πολύ με τον πατέρα του, είχε αρχικά νοσηλευτεί σε κλινική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψής του, αλλά έλαβε εξιτήριο και η θεραπεία του συνεχιζόταν εκτός του νοσοκομείου.

Εργάστηκε ως πυρηνικός φυσικός


Είχε σπουδάσει στην πρώην Σοβιετική Ενωση, εργάστηκε ως πυρηνικός φυσικός και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών καθώς και επιστημονικός σύμβουλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας.

Σύμφωνα με τα επαγγελματικά στοιχεία του, έγραψε αρκετά βιβλία και εκπροσώπησε τη χώρα του σε ακαδημαϊκές και διεθνείς εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο 

Την περίοδο 1980-1992, ηγήθηκε του πυρηνικού προγράμματος της Κούβας και της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής.

Η Κούβα εγκατέλειψε το πρόγραμμα το 1992 εξαιτίας της έλλειψης πόρων από την κατάρρευση της εμπορικής αγοράς της και βοήθειας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οπότε ο Κάστρο Ντίαζ Μπαλάρτ σχεδόν εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η κηδεία του θα τελεστεί από την οικογένειά του, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. 

Ο πατέρας του, ο οποίος οικοδόμησε κομμουνιστικό καθεστώς στην πόρτα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πέθανε πριν από ένα χρόνο, στις 26 Νοεμβρίου 2016, στα ‘90 του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης