Αυστραλία: Συνεχίζεται το ακραίο κύμα καύσωνα με ρεκόρ θερμοκρασιών

Η Αυστραλία βρίσκεται εν μέσω ενός ακραίου κύματος καύσωνα χωρίς προηγούμενο, σημειώνοντας ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα κύματα καύσωνα, τα οποία έχουν επηρεάσει κάθε πολιτεία της χώρας, ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και έχουν συνεχιστεί μέχρι τον Ιανουάριο. Με θερμοκρασίες άνω των 48,8 βαθμών Κελσίου σε ορισμένες τοποθεσίες, αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να είναι το θερμότερο στην ιστορία της Αυστραλίας, και ο Ιανουάριος συγκεκριμένα είναι πιθανόν να είναι ο πιο θερμός μήνας από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών στη χώρα.

Η θερμοκρασία εντάθηκε αυτή την εβδομάδα σε διάφορα μέρη της Αυστραλίας, απειλώντας το υψηλό ρεκόρ θερμοκρασίας των 50,7 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 28 τοποθεσίες στην Αυστραλία σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών την περασμένη Πέμπτη. Ενδεικτικά, στην Αδελαΐδα, η θερμοκρασία άγγιξε τους 46,6 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μετά από 130 χρόνια.

Στη Νούνα, που βρίσκεται στη Νέα Νότια Ουαλία, σημειώθηκε ρεκόρ για την υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που είχε ποτέ καταγραφεί στην Αυστραλία, με 35,9 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι για 24 ώρες, η θερμοκρασία ποτέ δεν έπεσε κάτω από αυτό το επίπεδο. Πρόκειται μάλιστα για την υψηλότερη καταγεγραμμένη ελάχιστη θερμοκρασία οπουδήποτε στη Γη κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Η μέση ημερήσια θερμοκρασία στη χώρα παραμένει πάνω από το μέσο όρο της περιόδου από το 1961 έως το 1990 κάθε ημέρα από τις 16 Δεκεμβρίου 2018. Από τις δέκα θερμότερες ημέρες στην ιστορία της χώρας, οι πέντε έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει πυρκαγιές και έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ζώα. Οι προβλέψεις για τον Φεβρουάριο κάνουν λόγο για συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών σε όλη την Αυστραλία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης