Αυστρία: Μείωση κόστους με περιορισμό επιτρόπων της Ε.Ε. ζητεί ο Σ. Κουρτς

Τη μείωση του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης κόστους προτείνει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς λίγο πριν από την ανάληψη από τη χώρα του της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου.

«Νομίζω ότι αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποτελέσουν καλό παράδειγμα και να μειώσουν επίσης τις διοικητικές δαπάνες» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κουρτς στην εφημερίδα «Die Welt».

«Αν ο αριθμός των επιτρόπων μειωθεί από 28 σε 18, με βάση ένα δίκαιο σύστημα εκ περιτροπής, όχι μόνο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει σαφώς αποτελεσματική» υποστηρίζει.

Για μειωμένη σύνθεση της Επιτροπής έχει μιλήσει πρόσφατα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει τον περιορισμό του αριθμού των Επιτρόπων της Ε.Ε. σε δεκαπέντε. Ωστόσο, μια τέτοια μεταρρύθμιση, αν γίνει, θα εφαρμοζόταν πιθανότατα μόνο την επόμενη δεκαετία και όχι πριν από την επόμενη Επιτροπή, το φθινόπωρο του 2019. 

Ο κ. Κουρτς μίλησε, επίσης, υπέρ της εγκατάλειψης ενός από τους δύο τόπους συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, οι ευρωβουλευτές συναντώνται εναλλάξ σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες και κάθε φορά απαιτείται μια κοπιαστική μεταφορά προσώπων και ένα ετήσιο κόστος εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ. Ωστόσο, ένας νέος κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αλλά ο κ. Κουρτς παραδέχτηκε αρκετά ρεαλιστικά ότι «η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς την έδρα στο Στρασβούργο». 

Η κυβέρνηση της Αυστρίας είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές του νέου σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προβλέπει δαπάνες 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2021 και 2027.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης