Αυξάνεται παγκοσμίως η δυσφορία για τους μετανάστες

Ο κόσμος γίνεται ολοένα και λιγότερο ανεκτικός απέναντι στους μετανάστες. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα της Gallup, που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο σύστημα ασύλου. 

Λιγότερο ανεκτική χώρα στον κόσμο απέναντι στους μετανάστες είναι η Βόρεια Μακεδονία, ενώ ακολουθούν Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. Mεταξύ των λιγότερων ανεκτικών φιγουράρει και η Τουρκία, με τη Gallup να επισημαίνει ότι η δυσφορία των Τούρκων έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία αυξήθηκαν αισθητά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Ωστόσο η μεγαλύτερη μεταστροφή στην στάση της κοινής γνώμης απέναντι στους μετανάστες καταγράφεται στο Περού, το Εκουαδόρ και την Κολομβία, που έχουν τα τελευταία χρόνια δεχθεί μεγάλες ροές από τη Βενεζουέλα.

Ο Καναδάς εμφανίζεται ως η πιο δεκτική χώρα και ακολουθούν η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τον δείκτη που βασίστηκε σε περισσότερες από 140.000 συνεντεύξεις σε 145 χώρες και περιοχές. Ο Καναδάς βαθμολογείται με 8,46 (το υψηλότερο δυνατό σκορ είναι το 9), οι ΗΠΑ στην έκτη θέση λαμβάνουν βαθμολογία 7,10, ενώ η Βόρεια Μακεδονία αποσπά μόλις 1,49.

Σημειώνεται ότι ο Gallup Migrant Acceptance Index (Δείκτης Αποδοχής Μεταναστών) δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης του 2015 στην Ευρώπη. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο δείκτης αποκαλύπτει ότι η αποδοχή των μεταναστών είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, εκείνων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, αλλά και όσων ζουν σε αστικές παρά σε αγροτικές περιοχές.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης