Αστάνα: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη Συρία

Νέος γύρος συνομιλιών για την κρίση στη Συρία ξεκίνησε σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη χώρα.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι το πρωί διεξάγεται μια σύνοδος των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην πρωτεύουσα του Καζακστάν με στόχο να εξεταστεί πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι ζώνες ασφαλείας. Μετά από την τριμερή αυτή συνάντηση αναμένεται να ακολουθήσει «μια σειρά διμερών διαβουλεύσεων» και μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, με την οποία θα κλείσει ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών αύριο Τετάρτη.

Ο Άνουαρ Ζαϊνάκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν, επιβεβαίωσε τηλεφωνικά στο AFP ότι οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών έχουν φτάσει στην Αστάνα.

Στη διάρκεια του προηγούμενου γύρου συνομιλιών στο Καζακστάν τον Μάιο, η Ρωσία και το Ιράν -σύμμαχοι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ- και η Τουρκία είχαν υιοθετήσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας ώστε να τεθεί σε ισχύ μια βιώσιμη εκεχειρία σε πολλές περιοχές της Συρίας. Έκτοτε έχει σημειωθεί μείωση των συγκρούσεων σε πολλές από αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο ο νέος γύρος των συνομιλιών, που αρχικά ήταν προγραμματισμένος για τις 12 και 13 Ιουνίου, είχε αναβληθεί με τις τρεις εγγυήτριες χώρες να προσπαθούν να λύσουν ζητήματα τα οποία άπτονται των ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία και της ενίσχυσης της εκεχειρίας.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα, που θα επικεντρωθούν σε θέματα ασφαλείας, πραγματοποιούνται πριν τη διεξαγωγή ενός έβδομου γύρου πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένες για τις 10 Ιουλίου στη Γενεύη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης