Απορρίφθηκε η συμφωνία για το Brexit - Τρείς επιλογές για τους Βρετανούς

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα το βράδυ την συμφωνία, καταφέρνοντας μία μεγάλη ήττα στην βρετανίδα πρωθυπουργό. 

Οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 432  ψήφους το σχέδιο της συμφωνίας ενώ 202 ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα η χώρα βρίσκεται σε θολά νερά καθώς - όπως υπογράμμισε η βρετανίδα πρωθυπουργός - δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία. 

Σαν άμεσο επόμενο βήμα, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένα plan B, επιδεχόμενο τροποποιήσεις. Τώρα, η συντηρητική Μέι είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέας πρότασης μομφής - αυτή τη φορά από τους Εργατικούς.

Τώρα η Βρετανία έχει τρεις δρόμους:

1. Την αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο.  Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «μία παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου είναι δυνατή, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

2. Τη δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος που ζητούν οι φιλοευρωπαίοι και η αντιπολίτευση που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Το Εργατικό Κόμμα θα υποστήριζε την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, εάν δεν λάβει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που επιδιώκει.

3. Έξοδος χωρίς συμφωνία με όποιο κόστος...

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης