Απορρίπτει τις κυρώσεις η Πιονγάνγκ

Τις τελευταίες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε η Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της, ενώ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις «σωστές ενέργειες».

Σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Πιονγιάνγκ επανέλαβε προηγούμενη θέση της ότι δεν θα θέσει ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όσο διαρκεί η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ εναντίον της. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τις ενέργειες της.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι το έδαφός τους είναι ασφαλές από την άλλη πλευρά του ωκεανού», ανέφερε χαρακτηριστικά το KCNA.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν και να κλιμακώσουν στον μέγιστο βαθμό την άσκηση πιέσεων κατά της Βόρειας Κορέας, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή των νέων κυρώσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας το Σάββατο, με στόχο τη μείωση κατά το 1/3 των εσόδων των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ετησίως από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί.

Το σχέδιο των κυρώσεων που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και θέτει απαγορεύσεις στις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλευμάτων, μολύβδου, μεταλλευμάτων μολύβδου και θαλασσίων ειδών διατροφής.

Παράλληλα, η ίδια απόφαση απαγορεύει την αύξηση του αριθμού των Βορειοκορεατών που δουλεύουν στο εξωτερικό από τις χώρες που τους απασχολούν. Επίσης, απαγορεύεται η συγκρότηση νέων εταιρικών κοινοπραξιών με την συμμετοχή της Βόρειας Κορέας, όπως επίσης και η ροή χρηματοδοτήσεων προς τις εταιρικές κοινοπραξίες που ήδη λειτουργούν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Τραμπ και Μουν ήταν διάρκειας μίας ώρας, με τους δύο προέδρους να συμφωνούν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους κατά της Βόρειας Κορέας, δίνοντας έμφαση στην διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής άσκησης που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου.

Ο Μουν φέρεται να τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ώστε ένα παράθυρο διαλόγου με την Βόρεια Κορέα να παραμείνει ανοιχτό, στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει μία σοβαρή και κλιμακούμενη απειλή για τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όπως επίσης και για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης