Αποκάλυψη της El Pais: To κρυφό σχέδιο της Καταλονίας: Ή δημοψήφισμα ή αμέσως ανεξαρτησία

Το κρυφό σχέδιο της καταλανικής κυβέρνησης παρουσιάζει η εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με το οποίο αν η Μαδρίτη δεν συμφωνήσει να γίνει το δημοψήφισμα (τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου), τότε η Βαρκελώνη θα αποσχιστεί άμεσα από την Ισπανία.

Mάλιστα στο έγγραφο (αποκαλούμενο 'ιδρυτικός νόμος') που έχει στα χέρια της η ισπανική εφημερίδα αναφέρεται και το ερώτημα στο οποίο θα καλούνταν να απαντήσουν οι πολίτες: «Επιθυμείτε η Καταλονία να καταστεί ανεξάρτητο κράτος από την Ισπανία;»

Όλα περιγράφονται αναλυτικά: ποιοι θα είναι Καταλανοί πολίτες, πώς μπορεί κάποιος να πάρει την ιθαγένεια, ποιοι ισπανικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και ποιοι όχι, τι θα συμβεί με τους δημοσίους υπαλλήλους, τις συμβάσεις έργων της κεντρικής διοίκησης, ακόμα και για τα ακίνητα που ανήκουν στο ισπανικό κράτος.

Μάλιστα, η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου, σύμφωνα πάντοτε με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα, θα γίνει με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες 48 ωρών, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στην Αντιπολίτευση να αντιδράσει.

Βάσει του σχεδίου, η καταλανική κυβέρνηση θα αποκτήσει κεντρικό ρόλο στο διορισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου, ακόμα και στην παύση όλων των ποινικών διώξεων πολιτικών προσώπων που αγνόησαν τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου, όπως ο τέως πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας.

Η αποκάλυψη δεν έγινε τυχαία τη Δευτέρα, καθώς στη Μαδρίτη βρίσκεται ο νυν πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Οι Καταλανοί επιθυμούν «σκωτσέζικη λύση» στην υπόθεσή τους, δηλαδή να συμφωνηθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος μεταξύ των δύο πλευρών -όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Λονδίνου με το Εδιμβούργο.

Είναι για τη Βαρκελώνη η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στη Μαδρίτη, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ομαλά. Η ισπανική κυβέρνηση το αρνείται και κατά πάσα πιθανότητα θα το αρνηθεί και πάλι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης