Απασφάλισε ο Τραμπ. Απειλεί την... Ευρώπη αν συνεργαστεί με το Ιράν

«Πιθανή» είναι η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά ευρωπαϊκών εταιρειών που συνεργάζονται με το Ιράν, μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ με ανάρτησή του στο Twitter, ζήτησε την άμεση αναστολή των εμπορικών σχέσεων των Γερμανών επιχειρηματιών με το Ιράν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Κριτική στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ άσκησε όμως και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι το tweet του κ. Γκρενέλ είναι «αυθάδεια».

Η απόφαση που έλαβε ο Τραμπ για την αποχώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης από την διεθνή συμφωνία του 2015, έχει δυσαρεστήσει του Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ έχει προκαλέσει κλίμα αστάθειας για τον εφοδιασμό των διεθνών αγορών με πετρέλαιο, αλλά κι αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από την "Καθημερινή"

Δείτε επίσης