Αναπόφευκτο το μνημόνιο και για την Ισπανία γράφει η El Pais

"Να μπούμε και εμείς σε μνημόνιο" υποστηρίζει η μεγάλη ισπανική εφημερίδα "Έλ Παίς". Η ισπανική εφημερίδα El Pais καλεί με το κύριο άρθρο της την ισπανική κυβέρνηση να ζητήσει «χωρίς καθυστέρηση» οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας την εκτίμηση ότι η αναβολή της απόφασης αυτής θα επιδεινώσει την ύφεση και το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα.

Υπό τον τίτλο «Rescate urgente» (Επείγουσα διάσωση), η εφημερίδα εκτιμά ότι «η σταθερότητα των σπρεντ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι παρά μία οφθαλμαπάτη: «Ήδη οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν ένα τόσο υψηλό κόστος δανεισμο".

Για να λάβει την ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ισπανία θα πρέπει να διατυπώσει επισήμως σχετικό αίτημα προς τούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει θέσει ως όρο για τη διατύπωση τέτοιου αιτήματος να γνωρίζει το επίπεδο του σπρεντ που θα επιβληθεί στη χώρα του.

Όμως η El Pais απορρίπτει αυτήν την επιχειρηματολογία: «Εάν συνεχίσουμε να καθυστερούμε το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να παρέμβει στη αγορά χρέους, αυτό θα ισοδυναμεί με καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση...τη στιγμή που τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις και οι αγορές γνωρίζουν ότι το αίτημα για βοήθεια θα διατυπωθεί, αργά ή γρήγορα».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης