Αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε το Στενό της Ταϊβάν - Κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα

Τη βαθιά ανησυχία της εξέφρασε η Κίνα σήμερα, αφότου το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι πλοίο του διέσχισε το στρατηγικό Στενό της Ταϊβάν χθες και σήμερα, μόλις μία ημέρα αφού η Κίνα προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη για πόλεμο εάν η Ταϊβάν προχωρούσε σε κινήσεις για την ανεξαρτησία της.

Η Ταϊβάν περιλαμβάνεται στα πολλά σημεία σύγκρουσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μεταξύ των οποίων είναι ο εμπορικός πόλεμος, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν περιπολίες για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Η Κίνα έχει στείλει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πολεμικά αεροσκάφη και πλοία γύρω από την Ταϊβάν και εργάζεται για την απομονώσει σε διεθνές επίπεδο, περιορίζοντας τους λίγους εναπομείναντες διπλωματικούς συμμάχους της.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επισήμως σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται βάσει νόμου να προσφέρουν στο νησί μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είναι η βασική πηγή στρατιωτικού εξοπλισμού για τη χώρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης