Αβέβαιη συμφωνία Τζόνσον - ΕΕ για το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο.

Ωστόσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) , το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν τη νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόσον, καθιστώντας αβέβαιη την έγκρισή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν σοβαρά πλήγματα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο - τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Τζόνσον, μετά τη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμφωνίας για το Brexit.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το Brexit, που επιτεύχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

«Είναι μια συμφωνία που αναγνωρίζει όλα τα ζητήματα που εγείρουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι μια συμφωνία που θα προστατεύσει τους πολίτες σε αυτό το νησί, θα προστατεύσει την ειρήνη σε αυτό το νησί και θα προστατεύσει το εμπόριο σε αυτό το νησί», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης