Αίγυπτος: Πέθανε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ πέθανε, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Ο Μουμπάρακ πέθανε σε ηλικία 91 ετών, στο Κάιρο. Σύμφωνα με τον γιο του Αλαά Μουμπάρακ, ο πατέρας του νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Ιανουάριο. 

Μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, στις 6 Οκτωβρίου 1981, ο Χόσνι Μπουμπάρακ έγινε ο 4ος πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και πρόεδρος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου (NDP). Επανεξελέγη το 1987, το 1993, το 1999 και το 2005.

Παρέμεινε στην εξουσία της Αιγύπτου επί τρεις δεκαετίες, προτού εκδιωχθεί με πραξικόπημα το 2011, έπειτα από πολύνεκρες ταραχές με διαδηλώσεις πολιτών.

Κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Η καταδίκη αυτή ανατράπηκε και απελευθερώθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα σήμερα, η ιστοσελίδα Al-Watan ανέφερε ότι ο Μπουμπάρακ πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης