Ήττα του Τραμπ στην κάλπη - Ο διχασμός που προωθεί δεν πέρασε - Πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή

Στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του Τραμπ στην Βουλή.

Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που πυροδοτήθηκε όπως αναφέρουν οι New York Times από την έντονη αντίδραση κατά του Τραμπ «έδωσε» στους Δημοκρατικούς τουλάχιστον 25 έδρες στη Βουλή. Από τα προάστια του Ρίτσμοντ μέχρι περιοχές του Σικάγο αλλά και την Οκλαχόμα μια σειρά υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες κατέκτησαν τη νίκη και έβαλαν τέλος στην οκταετή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Μέχρι στιγμής οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν 208 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί 190, ενώ συνολικά, απαιτούνται 218 έδρες για τον έλεγχο στη Βουλή. Αντίστοιχα, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προς το παρόν 51 έδρες και οι Δημοκρατικοί 43. 

Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός. Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ), δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, η οποία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ηταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

H ασυνήθιστα μεγάλη προσέλευση στις κάλπες των χθεσινών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ εμπόδισε κάθε ασφαλή πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, οδηγώντας τους παρατηρητές να δηλώσουν έτοιμοι για εκπλήξεις.

Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες, είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος της εκ των προτέρων ψήφου 36 εκατ. άνθρωποι, 9 εκατ. περισσότεροι από ό,τι στην προηγούμενη αντίστοιχη αναμέτρηση, το 2014. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ψήφους νέων, μαύρων και ισπανόφωνων, τα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες ήταν, ανάλογα με την πολιτεία, έως και τέσσερις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά.

Σε κάποια εκλογικά κέντρα, η αναμονή ξεπερνούσε τις δύο ώρες, καθώς ανέκυπταν τεχνολογικά προβλήματα με τους σαρωτές ψηφοδελτίων αλλά και καθυστερήσεις, λόγω της αναπάντεχα μεγάλης προσέλευσης.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης