Έξαλλος ο Τραμπ για την υπόθεση του Βρετανού πρεσβευτή - Επιτέθηκε φραστικά και στη Μέι

Συνέχεια, για δεύτερη μέρα, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διένεξή του με τον Βρετανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ Κιμ Ντάροκ, ο οποίος φέρεται να είχε χαρακτηρίσει – σε απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρευσαν στον βρετανικό Τύπο – την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «ανίκανη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν θα συνεργαστεί στο εξής μαζί του, ενώ έστρεψε τα βέλη και εναντίον της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο Βρετανός πρεσβευτής έχει την απόλυτη στήριξη της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε μία προσπάθεια να μετριάσει τη «ζημιά» που προκλήθηκε στις αμερικανοβρετανικές σχέσεις, η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε «ατυχή» τη διαρροή των απόρρητων τηλεγραφημάτων, τα οποία δημοσίευσε η «Mail on Sunday». Τόνισε ωστόσο ότι Βρετανία και ΗΠΑ εξακολουθούν να συνδέονται με «ειδικούς και ανθεκτικούς» δεσμούς.

Την ίδια ώρα όμως, ο Τραμπ έστελνε σωρεία μηνυμάτων στο Twitter, στα οποία επέκρινε πια και την ίδια τη Μέι και τους χειρισμούς της στο Brexit, υποστηρίζοντας ότι δημιούργησε έναν «χαμό».

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία, επαινούσε προσωπικά την πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι «έκανε πολύ καλή δουλειά».

Ο Τραμπ δήλωσε και άλλα πολλά μέσω Twitter. Λίγο πολύ έδειξε ανακουφισμένος που σε λίγες εβδομάδες η χώρα θα έχει νέο πρωθυπουργό, ενώ όσον αφορά την επίσκεψή του στη Βρετανία υπογράμμισε ότι αυτό που τον ενθουσίασε πρωτίστως ήταν η συνάντησή του με τη βασίλισσα.

Οι δηλώσεις του Τραμπ δημιουργούν δίλημμα για τον νέο πρωθυπουργό – τον Μπόρις Τζόνσον κατά πάσα πιθανότητα ή τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ – ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αντικαταστήσει τον Βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, με τον κίνδυνο να φανεί ότι τρομοκρατήθηκε από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου.

Εάν πάλι όμως ο νέος πρωθυπουργός αποφασίσει να στηρίξει τον πρεσβευτή του και να τον αφήσει στο πόστο του, τότε κινδυνεύει να κάνει χειρότερη τη ζημιά – έστω και μικρή επί του παρόντος – που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών.   

Ο Ντάροκ, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα, θεωρεί τον Αμερικανό πρόεδρο «ανασφαλή» και «απρόβλεπτο» και την κυβέρνησή του «δυσλειτουργική», καθώς επίσης ότι μπορεί να «τερματιστεί με ντροπιαστικό τρόπο». 

Ο 65χρονος Ντάροκ διορίστηκε πρεσβευτής στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2016, αρκετούς μήνες προτού μπει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη διαρροή των τηλεγραφημάτων στον Τύπο, χωρίς να αμφισβητεί την αυθεντικότητά τους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης