Έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες για την επαύριον στην Ιταλία

Η διαφαινόμενη πολιτική παράλυση στην Ιταλία, αφού κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, ανησυχεί την Ευρώπη, πολύ δε περισσότερο που στη νέα κυβέρνηση «κουμάντο» ενδεχομένως θα κάνουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή η Λέγκα του Βορρά.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει πραγματικότητα το χαρακτηριζόμενο ως εφιαλτικό σενάριο: μια συγκυβέρνηση ανάμεσα στους λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά.

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο έσπευσε να δηλώσει χθες ότι είναι ανοικτός σε συζητήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα. Επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς στο παρελθόν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πρωτοστατούσε κατά του ευρώ και ζητούσε δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας σε αυτό, είπε ότι οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι έσπευσε να δηλώσει πως το κόμμα του έχει το δικαίωμα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος και αυτός στους επενδυτές είπε ότι δεν θα πρέπει να φοβούνται στο ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία.

«Οι αγορές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν», είπε ο Σαλβίνι στους δημοσιογράφους στο Μιλάνο. Δίνοντας το ιδεολογικό του στίγμα, τόνισε πως «το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος», προσθέτοντας ωστόσο πως είναι «αδιανόητο» ένα δημοψήφισμα για τη συνέχιση της παραμονής στο ευρωπαϊκό νόμισμα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Με δεδομένο ότι η Λέγκα του Βορρά ξεπέρασε σε ποσοστά τη Φόρτσα Ιτάλια, ο Σαλβίνι, με βάση τη συμφωνία προεκλογικής πολιτικής συνεργασίας, θα είναι αυτός ο οποίος θα προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να δώσει εντολή στο όποιο κόμμα ή συνασπισμό κρίνει ότι έχει τα εχέγγυα να σχηματίσει κυβέρνηση. Η νέα ιταλική Βουλή θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 23 του μήνα και οι επίσημες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τις αρχές Απριλίου.

Λουίτζι Ντι Μάιο (Πέντε Αστέρια) και Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα του Βορρά) δηλώνουν ήδη έτοιμοι να κυβερνήσουν, με τους Ιταλούς ψηφοφόρους να στρέφονται, όπως αναμενόταν, σε λαϊκίστικα και ακροδεξιά κόμματα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 32,5%, ενώ η δεξιά/ακροδεξιά συμμαχία του Μπερλουσκόνι συγκέντρωσε το 37%.

Σε μεγάλο χαμένο των ιταλικών εκλογών αναδείχθηκε η Κεντροαριστερά και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο καταποντίστηκε στο 18,7%, με τον τέως πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει χθες την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης