Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ για τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με διπλωμάτες, προκειμένου να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Κατά τις ίδιες πηγές, την έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία. Όπως διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας).

Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη».

Η Μόσχα επιβεβαίωσε την κατάληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα». Κατά το επεισόδιο τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο.

Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, όπως γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (...) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ' άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00.

Έκκληση Ε.Ε. - NATO για «αποκλιμάκωση»

Η Ε.Ε. και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της. Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» ώστε να υπάρξει «αποκλιμάκωση», μέσω μιας εκπροσώπου του.

Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει «η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας», έκρινε η Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας αυτής.

Η Ε.Ε. «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Το NATO από την πλευρά του τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».

Επεισόδια έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο

Τη νύχτα, περί τους 150 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας, στο Κίεβο, ορισμένοι εκ των οποίων εκσφενδόνισαν φωτοβολίδες. Τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο της πρεσβείας τυλίχτηκε στις φλόγες.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια στους Ρώσους και τις σημερινές τους πράξεις, για τους πυροβολισμούς στον στρατό μας», δήλωσε ο Ολέξι Ριάμποφ στο Reuters. «Είμαστε πολύ θυμωμένοι. Θα έπρεπε να είχαμε διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με αυτή τη χώρα εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης