Άγκυρα: Προφυλάκιση άλλων οκτώ αξιωματικών του τουρκικού στρατού

Διαδηλωτές έξω από τα δικαστήρια στην Άγκυρα

Το δικαστήριο που είχε αποφασίσει τη Δευτέρα να προφυλακίσει 18 αξιωματικούς εν αποστρατεία, ανάμεσά τους και το στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ, για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή μερικής ή ολικής παρεμπόδισης του έργου της», διέταξε σήμερα την προφυλάκιση οκτώ υπόπτων, στο πλαίσιο έρευνας για τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος του 1997.

Το δικαστήριο αποφάσισε να προφυλακίσει τον στρατηγό εν αποστρατεία Ερόλ Οζκασνάκ, πρώην γενικό γραμματέα του γενικού Επιτελείου Στρατού, τέσσερις αξιωματικούς εν ενεργεία και τρεις εν αποστρατεία με τη δικαιολογία ότι είναι «ύποπτοι φυγής», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Όλοι οι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι ανέτρεψαν το 1997 τον Πρωθυπουργό της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, τον Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Τα γεγονότα του 1997 χαρακτηρίζονται συχνά στην Τουρκία ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», καθώς οι στρατηγοί εξεδίωξαν την κυβέρνηση χωρίς την επέμβαση του στρατού, ενώ δεν αντικατέστησαν την πολιτική διοίκηση από στρατιωτικό καθεστώς.

Οι νέες αυτές έρευνες εναντίον αξιωματικών γίνεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού, που στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, όμως πλέον έχει δει τις εξουσίες του να περιορίζονται.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Νέα

Δείτε επίσης