«Bαθιά ανησυχία» Τίλερσον για τη σύλληψη προξενικών υπαλλήλων των ΗΠΑ στην Τουρκία

Τη «βαθιά ανησυχία» του για τη σύλληψη και την προφυλάκιση δύο μελών του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τίλερσον προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις οι οποίες να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες σε βάρος των δύο εργαζομένων οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Οι συλλήψεις ώθησαν την Ουάσιγκτον να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους πολίτες της Τουρκίας, κίνηση που ανταπέδωσε η Άγκυρα. Η διένεξη μεταξύ των δύο χωρών έχει πλέον πάρει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης.

Χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ δήλωσε πάντως ότι η διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία έχει πάρει «υπερβολικές διαστάσεις» και εκτίμησε ότι ενδέχεται να επιλυθεί σύντομα.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι για την τουρκική κυβέρνηση η ασφάλεια των διπλωματών και των υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» και υποστήριξε ότι οι προσαγωγές εργαζομένων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έγιναν στο πλαίσιο ερευνών «ρουτίνας».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης