«Όχι» σημαίνει έξοδος από το ευρώ, προειδοποιούν ευρωπαίοι ηγέτες

Σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Αθήνα οι ευρωπαίοι ηγέτες, με πολλούς από αυτούς να σημειώνουν ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ο Γιούνκερ, καθώς και η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους έλληνες ψηφοφόρους ότι το δίλημμα της Κυριακής είναι ευρώ ή δραχμή, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει «όχι» και στην Ευρώπη και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» ανεξαρτήτως του ερωτήματος που θα τεθεί υπόψη του.

Από την πλευρά του, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι ψήφος «ναι» ή «όχι» στο ευρώ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι διαπραγμάτευση έπειτα από ένα «όχι» δεν υπάρχει.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα.

Και ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός «όχι» στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι αυτό θα έκανε δύσκολη την παραμονή στο ευρώ. Παράλληλα, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς τις συνέπειες ενός Grexit στην ευρωπαϊκή και τη βρετανική οικονομία.

Και ο γάλλος πρόεδρος που το τελευταίο διάστημα είχε εκφράσει κατανόηση για τις θέσεις της Ελλάδας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το δημοψήφισμα θα είναι «για την παραμονή στο ευρώ».

Το δημοψήφισμα που προκήρυξε η κυβέρνηση της Ελλάδας αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, προειδοποίησε τη Δευτέρα και ο ιταλός πρωθυπουργός.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης