«Υπερπρονομιούχοι» οι υπάλληλοι του ιταλικού κοινοβουλίου

Ιταλικό κοινοβούλιο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, ο μέσος μεικτός μισθός των διοικητικών υπαλλήλων του κοινοβουλίου της Ρώμης αγγίζει τις 160.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ανώτερα στελέχη, ο γενικός γραμματέας της γερουσίας - που δεν είναι αιρετός - φέρεται να απολαμβάνει ετήσιες αποδοχές της τάξης των 485.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις πιο απλές αρμοδιότητες, οι αμοιβές είναι σαφώς υψηλότερες από εκείνες της «ελεύθερης αγοράς": ο κουρέας της γερουσίας κερδίζει 155.000 ευρώ το χρόνο - στοιχεία που αφορούν, πάντα, τις μεικτές αποδοχές - ενώ οι στενογράφοι 280.000. Το τελευταίο αυτό ποσό είναι κατά μόλις δυο χιλιάδες ευρώ χαμηλότερο από τον ετήσιο «μισθό» του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Υπάλληλοι της βουλής και της γερουσίας, παρότι δεν επιθυμούν να κάνουν επίσημες τοποθετήσεις, αφήνουν να διαρρεύσει ότι «δεν έφτιαξαν οι ίδιοι τους νόμους. Προσαρμόστηκαν, απλώς, σε μια προϋπάρχουσα κατάσταση».

Τα στοιχεία αυτά προστίθενται στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τον μέσο μισθό των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ιταλικού λαού. Γερουσιαστές και βουλευτές λαμβάνουν το καθαρό ποσό των έντεκα χιλιάδων διακοσίων ευρώ το μήνα, σύμφωνα με έρευνα ειδικής επιτροπής. Ποσό το οποίο περιλαμβάνει και τις διάφορες αποζημιώσεις και θεωρείται συνολικά πολύ υψηλότερο από τις αντίστοιχές αμοιβές των βουλευτών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι πρόεδροι της ιταλικής βουλής και γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, αντίστοιχα, υποσχέθηκαν να προχωρήσουν σε άμεσες μειώσεις και περικοπές - κυρίως των διαφόρων επιδομάτων - μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης