«Πόλεμος» Τραμπ εναντίον TikTok και WeChat, με διατάγματα απαγόρευσής τους

O Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα με στόχο δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές εφαρμογές, τα TikTok και WeChat.

Στο πλαίσιο των διαταγμάτων αυτών οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν τις συναλλαγές και επιχειρηματικές σχέσεις με τις εταιρείες μέσα σε διάστημα 45 ημερών.

Όπως τονίζει το BBC, πρόκειται για μία κίνηση που συνιστά μεγάλη κλιμάκωση στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο για την ισχύ της Κίνας στον κλάδο της τεχνολογίας.

Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα ενώ η Microsoft είναι σε συνομιλίες για την εξαγορά του TikTok εν όψει προθεσμίας στις 15 Σεπτεμβρίου που έχει θέσει ο Τραμπ.

Τα εκτελεστικά διατάγματα ενάντια στην πλατφόρμα διαμοιρασμού σύντομων βίντεo TikTok- που ανήκει στην κινεζική ByteDance- και την υπηρεσία messaging WeChat- που ανοίξει στην Tencent- είναι τα πιο πρόσφατα μέτρα σε μια ευρεία «εκστρατεία» της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στην Κίνα. 

Νωρίτερα την Πέμπτη η Ουάσινγκτον προέβη σε συστάσεις για αφαίρεση κινεζικών εταιρειών από αμερικανικά χρηματιστήρια, εκτός και αν παρέχουν σε αρμόδιες αρχές πρόσβαση σε λογαριασμούς τους.

Στα εκτελεστικά του διατάγματα ο Τραμπ λέει πως έχει διαπιστώσει ότι «επιπλέον βήματα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της εθνικής εκτάκτου ανάγκης ως προς την τεχνολογία πληροφορίας και επικοινωνιών και την αλυσίδα προμηθευτών υπηρεσιών».

«Η εξάπλωση στις ΗΠΑ mobile εφαρμογών που αναπτύχθηκαν και ανήκουν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζει να απειλεί την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ».

Αναφέρεται και στις δύο εφαρμογές ως «απειλή». Και τα δύο διατάγματα αναφέρουν πως οι «συναλλαγές» με τους Κινέζους ιδιοκτήτες ή τις θυγατρικές τους απαγορεύονται.

Κατά το διάταγμα Τραμπ για το TikTok, η συλλογή δεδομένων από την εφαρμογή θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κίνα να παρακολουθεί εργαζόμενους της αμερικανικής κυβέρνησης και να συλλέγει προσωπικές πληροφορίες για εκβιασμό, ή για βιομηχανική κατασκοπεία. Όπως σημειώνει, το TikTok λογοκρίνει πολιτικά ευαίσθητο περιεχόμενο, όπως πχ οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τραμπ έβγαλε τα διατάγματα στο πλαίσιο της International Emergency Economic Powers Act, έναν νόμο που παρέχει στην κυβέρνηση εξουσία να απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες ή πολίτες συναλλαγές ή εμπόριο με φορείς στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα υποστήριζε την πώληση του αμερικανικού τμήματος του TikTok στη Microsoft εάν η αμερικανική κυβέρνηση λάβει «σημαντικό μερίδιο» της τιμής πώλησης. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης