«Επιχείρηση» αποκατάστασης της σχέσης Γαλλίας - Ιταλίας

«Τη σημασία της γαλλοϊταλικής σχέσης και για τις δύο χώρες ξεχωριστά», επαναβεβαίωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Μέγαρο των Ηλυσίων, σε μία πολύ ηλεκτρισμένη περίοδο για τις σχέσεις Ρώμης- Παρισιού.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες, «υπενθύμισαν ότι η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες μαζί δόμησαν την Ευρώπη, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να εργαστούν από κοινού για την άμυνα και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στην ίδια  ανακοίνωση.

Μακρόν και Ματαρέλα ήρθαν σε τηλεφωνική επαφή μετά την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στη Ρώμη, την περασμένη Πέμπτη, στον απόηχο των δηλώσεων Ιταλών αξιωματούχων εναντίον του Γάλλου προέδρου και της κυβέρνησής του που θεωρήθηκαν «άνευ προηγουμένου», επισημαίνει η «Monde».

Αυτό ωστόσο που έκανε έξαλλη τη γαλλική κυβέρνηση ήταν η  συνάντηση στη Γαλλία του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, με στελέχη των «κίτρινων γιλέκων». Μετά τη συνάντηση αυτή, το Οαρίσι έκανε λόγο για πολύ μεγάλη προσβολή, τη μεγαλύτερη από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη Δευτέρα ωστόσο, ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι έδωσε έναν τόνο συμφιλίωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει να χτίσει «εκ νέου καλές σχέσεις» με τη Γαλλία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης