«Άμεσα επικείμενη» η επίθεση που απέτρεψε η σύλληψη στο Παρίσι

Τα ευρήματα στο διαμέρισμα που είχε νοικιάσει, με ψεύτικο όνομα, ο Ρεντά Κρικέτ στο Παρίσι δείχνουν πως η επίθεση που κατηγορείται ότι σχεδίαζε θα ήταν μεγάλης έκτασης και «άμεσα επικείμενη», σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού. 

Οι γαλλικές Αρχές αναμένουν επίσης την έκδοση του γάλλου που συνελήφθη στο Ρότερνταμ και θεωρείται τμήμα της ομάδας, του Ανίς Μπαχρί - και οι δύο κατηγορούνται ότι είχαν ενταχθεί σε τζιχαντιστικούς πυρήνες στη Συρία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η γαλλική εισαγγελία μετά την απαγγελία κατηγοριών για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας και σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στον 34χρονο Κρικέτ, στο διαμέρισμα στο Αρζαντόιγ (προάστιο βορειοδυτικά του Παρισιού) βρέθηκε ολόκληρη αποθήκη οπλισμού και εκρηκτικών.

Στο διαμέρισμα είχαν βρεθεί πέντε καλάσνικοφ, επτά περίστροφα, ποσότητα εκρηκτικού TAPT (ο τύπος που «προτιμούν» οι τζιχαντιστικοί πυρήνες σε Γαλλία και Βέλγιο), ποσότητα πυρομαχικών και μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών που φαίνεται ότι προοριζόταν για κατασκευή άλλων εκρηκτικών. 

Στα έγγραφα που κατασχέθηκαν βρίσκονταν επίσης κλεμμένα γαλλικά δαιβατήρια όπως και υπολογιστές με στοιχεία μελών τζιχαντιστικών ομάδων και οδηγίες παρασκευής εκρηκτικών.

Ο πυρήνας που είχε αποθηκεύσει τα εκρηκτικά στο διαμέρισμα ήταν «έτοιμος να περάσει στην υλοποίηση», ανέφερε η γαλλική εισαγγελία. Ο στόχος της επίθεσης που φέρεται να σχεδιαζόταν δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. 

Η σύλληψη του Κρικέτ έγινε στις 24 Μαρτίου (σε άλλο σημείο του Παρισιόυ, στην Μπουλόν-Μπιγιανκούρ), περίπου μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ στο Βέλγιο - ο δεύτερος εμπλεκόταν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, η έρευνα στο διαμέρισμα του Κρικέτ οδήγησε και στη σύλληψη του 32χρονου Ανίς Μπαχρί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. 

Η γαλλική εισαγγελία ανέφερε πως ο Κρικέτ υποστήριξε στους ανακριτές ότι είχε νοικιάσει το διαμέρισμα για λογαριασμό κάποιου τρίτου, του οποίου την ταυτότητα δεν έδωσε στους ανακριτές. Ο Κρικέτ υποστήριξε πως εκείνος ο τρίτος, μαζί με συνεργάτη του, είχαν αφήσει τα όπλα και τα εκρηκτικά στο διαμέρισμα. 

Και ο Κρικέτ και ο Μπαχρί θεωρούνται ότι είχαν ταξιδέψει στη Συρία στο τέλος του 2014 και στις αρχές του 2015 αντίστοιχα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης