Το ΣΔΟΕ έστειλε και τα 49 Προσκλητηρια

λιστα, λαγκαρτν, 49,

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπήκαν 49 πρόσωπα που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ και τα οποία εμφανίζονται δικαιούχοι ή διαχειριστές σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους από 3.000.000 έως 550.000.000 δολάρια.

H Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, που έχει αναλάβει την έρευνα των προσώπων της λίστας Λαγκάρντ, έχει ήδη αποστείλει προσκλήσεις στα συγκεκριμένα πρόσωπα, προκειμένου αυτά να υποβάλλουν στην υπηρεσία, εντός πέντε ημερών από την επίδοση της κλήσης, έγγραφα και στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν οι προϋποθέσεις απόκτησης των συγκεκριμένων δικαιωμάτων επί λογαριασμών που τηρούνται στην τράπεζα HSBC.

Συγκεκριμένα, προσκλήσεις έλαβαν οι εξής:

Δημήτρης  Γκέρτσος, Νικόλαος  Μαρτίνος, Αθανάσιος Καλλίτσης, Ευστράτιος Καλλίτσης, Ιωάννης Μαρτίνος, Κορνηλία Μαρτίνου, Βασίλειος Μανιός, Κωνσταντίνος ΜΑρτίνος Πολυξένη Καλλίτση, Ανδρέας Καλλίτσης, Διονύσιος Μαντζώρος, Ιωάννα Μαρτίνου, Μαρίνα Ηλιάδη - Παπαπαναγιώτου, Σάμπυ Μιωνής, Νικόλαος Φραγκίστας, Νικόλοας Παπαχρονόπουλος, Βενετσιάνος Κακκαβάς, Μαρία Μπόμπολα, Ναταλία Τζουμάρα, Ευαγγελία Ρόκα, Χρήστος Ρόκας, Γεώργιος Ρόκας, Άγγελος Μεταξάς, Ηλίας Μεταξάς, Σολομών Λεβής, Λεωνίδας Καμπάνης, Μαριάννα Φιξ, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Μάριος Οικονόμου, Αλεξάνδρα Ντούνη, Αικατερίνη Ντούνη, Γεώργιος Κρίτσας, Ghandour  Muhieddine, Ματρώνα Εγκόν, Πηνελόπη Σαπουντζή, Μαγδαληνή Κυριακού, Σωτήρης Ηλιάδης, Νικόλαος Χατζηιωάννου, Πόλυς Χατζηιωάννου, Ζαχαρίας Κριτσάς, Μαρία Κριτσά, Δημήτριος Κριτσάς, Νικόλαος Οικονόμου, Φραγκίστα  Ζαρακοβίτη, Μαρία Φραγκίστα, Αφροδίτη Δεϊμέζη, Φώτης Μπόμπολας, Λουκιανός Αρκάς, Μαρία Παντελή.

Τα συγκεκριμένα ονόματα ελέγχονται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να διασταυρωθεί εάν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί μιας και πολλά από τα συγκεκριμένα ονόματα είναι επιχειρηματίες που τα ποσά στους λογαριασμούς μπορεί να είναι απολύτως νόμιμα και προϊόντα επιχειρηματικής δράσης. 

Νομικοί επισημαίνουν ότι οι κλήσεις που εστάλησαν στους 49 είναι ουσιαστικά άκυρες, αφού η λίστα Λαγκάρντ θεωρείται προϊόν υποκλοπής, αλλά με τον τρόπο αυτό το ΣΔΟΕ την «υιοθετεί» ως επίσημο έγγραφο. Γιατί στις προσκλήσεις, έστω κι αν δεν αναφέρεται, επικαλείται τα δεδομένα της λίστας, ζητώντας έλεγχο στους λογαριασμούς που τηρούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στην HSBC. Στοιχεία που είχε υποκλέψει ο Φαλτσιανί. 

Από τη μια, οι αρχές φαίνεται πως «ποντάρουν» στο ντόρο που θα ξεσπάσει και πως αυτό θα οδηγήσει κάποιους από τους 49 να μπουν στη διαδικασία να δώσουν στοιχεία για να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα. 

Όμως ακόμη κι έτσι, η άσκηση ποινικής δίωξης θεωρείται αβέβαιη. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα κανένα ποινικό δικαστήριο δε θα δεχτεί να αξιοποιήσει υλικό που έχει αποκτηθεί παράνομα και πολύ περισσότερο να στηρίξει πάνω σε αυτό κάποια καταδικαστική απόφαση. 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα μπορούσε το ΣΔΟΕ να χρησιμοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ ως βάση για αυτοτελή, συνολικό φορολογικό έλεγχο για κάθε εμπλεκόμενο. Κι αν διαπίστωνε πως τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς δεν δικαιολογούνται, τότε να τους καλούσαν για εξηγήσεις. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης