Με απλή έγγραφη ενημέρωση θα μπορούν πλέον να γίνονται οι μικροεργασίες στα κτίρια

γοκ, οικοδομη

Με μια απλή έγγραφη ενημέρωση στις υπηρεσίες δόμησης θα μπορούν πλέον να γίνονται οι εργασίες μικρής κλίμακας στα κτίρια για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση.

Αυτό προβλέπει νέα διευκρινιστική απόφαση, μαζί με νέο υπόδειγμα έντυπου, που υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, διορθώνοντας την προηγούμενη οδηγία του υπουργείου, που προέβλεπε εξωπραγματικές διαδικασίες, με στόχο, όπως κατήγγειλε ο σύλλογος αρχιτεκτόνων νομού Αττικής, να ευνοηθούν στις πολεοδομίες φαινόμενα γραφειοκρατίας και διαφθοράς.

Αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο, που σχεδίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα καταθέτουν 48 ώρες στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, που θα κοινοποιείται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα. 

Τέτοιου είδους εργασίες που δεν απαιτούνται άδειες αλλά έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους περιλαμβάνονται :

α.  Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27.

β.  Εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων.

γ.  Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

δ.  Συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.

ε.  Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα.

στ. Συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων.

ζ.  Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός μέτρου (1,00 μ.) ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό χωρίς χρήση σενάζ, γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές. (Προσοχή: Δεν επιτρέπεται στη ζώνη 500μ. από τη θάλασσα). Επίσης, επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.

η.  Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο. Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών σε εσωτερικούς χώρους.

θ. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού η πισίνας, μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., που εξυπηρετείται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με την προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο το ένα μέτρο (1,00 μ.) από την οριστική στάθμη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από 1,00 μ. για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούμενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.

ι.  Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους με πέτρα μέχρι συν/πλην 0,50 μ. από το φυσικό έδαφος.

ια. Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 16, εγκατάσταση συστοιχίας επίτοιχων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου (ρυθμιστές, μετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), υπέργειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου σύμφωνα με το άρθρο 17.

ιβ.  Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σύμφωνα με την παράγραφο.

ιγ.  Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.

ιδ.  Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, εφόσον δεν αλλοιώνονται οι όψεις. (Προσοχή: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης