Μείγμα αιθαλομίχλης και σκόνης από την Αφρική «πνίγει» την Αθήνα

Συστάσεις για περιορισμό της χρήσης τζακιών απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς από χθες έχουν παρατηρηθεί υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην Αθήνα, δεδομένης και της μεταφοράς σκόνης από τη βόρεια Αφρική... Το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως και απόψε με αποτέλεσμα τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων να υπερβαίνουν σημαντικά τη μέση ημερήσια οριακή τιμή. 

Το ΥΠΕΚΑ υπογραμμίζει ότι αν ενταθεί η συμμετοχή των ανθρωπογενών πηγών, π.χ. καύση βιομάζας τις βραδινές ώρες το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Για τον λόγο αυτόν συστήνει τον περιορισμό της καύσης βιομάζας σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης. 

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αιθολομίχλη στα μεγάλα αστικά κέντρα μίλησε στο naftemporiki.gr o υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Στέφανος Σαμπατάκης. 

Λόγω των υψηλών μετρήσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, το υπουργείο Υγείας συνέστησε σε άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα σε άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων. Επίσης, συνίστεησε στα άτομα αυτά καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης