Η αλητεία της γραβάτας

Η αλητεία της γραβάτας
Στις ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η κυβέρνηση στήριξε το τραπεζικό σύστημα. Με τη σειρά του το τραπεζικό σύστημα στήριξε τους δανειολήπτες. Πώς; "Κούρεψε" όλα τα δάνεια κατά 66%. Επιπλέον επιμήκυνε τον χρόνο αποπληρωμής τους και μείωσε δραστικά τα επιτόκια. Αν παρά ταύτα, ένας δανειολήπτης (στεγαστικού δανείου), δεν μπορούσε και πάλι να είναι συνεπής, τότε συμφωνούσε στην ΠΛΗΡΗ εξόφληση του δανείου αντί του ακινήτου αν και η αξία του ακινήτου ήταν πια πολύ μικρότερη από τα οφειλόμενα. Ωστόσο μπορεί να έχανες το σπίτι σου, δεν χρψστούσες όμως.
Στην Ελλάδα της φαυλοκρατίας και της "αλητείας με γραβάτα", καμία τράπεζα δεν δέχεται να εξοφληθεί ένα στεγαστικό δάνειο μόνο από το ακίνητο. Κατ αυτές η σημερινή του αξία είναι μικρότερη από τα οφειλόμενα. Οπότε θα μπορούσε να συμφωνήσει στο και να πάρει το ακίνητοκαι να συμφωνηθεί πώς θα καταβληθεί το υπόλοιπο της οφειλής..!
Εννοείται ότι δεν συνυπολογίζουν τα χρήματα που στο μεταξύ έχουν πάρει από τοαν δανειολήπτη, ενώ αντίθετα συνυπολογίζουν τους βαρύτατους τόκους που έχουν φορτώσει το δάνειο όσο δεν εξυπηρετείται λόγω της κρίσης.
Πραγματικά τι θα κερδίσουν με αυτή την ντροπιαστική συμπεριφορά της "αλητείας με γραβάτα"; Αν βγάλουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό θα εισπράξουν ψίχουλα (αλλά θα έχουν μονίμως σε οφειλή τον ιδιοκτήτη). Ψίχουλα θα πάρους ακόμα και αν τα πουλήσουν μαζικά σε κερδοσκόπυς. Γιατί να μην πάρουν περισσότερα βοηθώντας τους... πελάτες τους; 
Μα βγάζεις ποτέ άκρη με την αλητεία; (Έστω της γραβάτας).

        molonoti.gr