Ζώντας στα ερείπια του παλαιοκομματισμού

Ζώντας στα ερείπια του παλαιοκομματισμού

 

Το σημερινό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι μια θλιβερή καρικατούρα του πρόσφατου μεταπολιτευτικού συστήματος που κατέστρεψε την χώρα. Όλα τα κόμματα που δρουν στο πολιτικό περιβάλλον είναι φτιαγμένα από τα ιδια υλικά - απομεινάρια τους συστήματος που έχει κατεδαφιστεί. Σκέπτονται παλαιοκομματικά, δρούν παλαιοκομματικά, λειτουργούν παλαιοκομματικά.

Σύμφωνα με την κουλτούρα του πεθαμένου πια συστήματος της μεταπολίτευσης, για να λειτουργήσει ένα κόμμα δεν χρειάζεται ίχνος δημοκρατικών διαδικασιών, δεν χρειάζεται ιδεολογία, δεν χρειάζεται καν ένα σχέδιο για οτιδήποτε. Αρκούν πολλές εμφανίσεις στα τηλεπαράθυρα, ρητορικές κορώνες που σου δίνουν μικρές "νίκες" ολίγων λεπτών (μετά δεν θυμάται κανείς τίποτα), Κυρίως χρειάζεται να ψεύδεσαι από το πρωί μέχρι το βράδι προσπαθώντας να κερδίσεις τον ανώνυμο πολίτη πουλώντας του αυτό που περιμένει κι ας ζει τα αντίθετα.

Δείτε πόσο θλιβερή είναι η πρακτική όλων των κομμάτων για τις αυτοδιοκητικές εκλογές. Δεν έχουν κανένα πρόγραμμα για τίποτε. "Φυτεύουν" στις εκλογικές μάχες άγνωστα πρόσωπα (ημέτερους), για να τους βολέψουν. Ζούμε πάλι και πάλι και πάλι την αναξιοκρατία, την φαυλότητα, τις παρέες του τίποτα, το ασήμαντο.

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Κορνήλιος Καστοριάδης ή ο Ζαν Πολ Σαρτρ για να καταλάβεις ότι από αυτούς τους πολιτικούς δεινόσαυρους δεν πρόκειται να έρθει ποτέ η λύση για την ελληνική κοινωνία. Ζούμε στα συντρίμια του παλαιοκομματισμού αλλά οι ένοικοι δεν έχουν φύγει.