Όποιος φτιάξει το "tricorder" του Star Trek θα πάρει 10εκ. δολάρια

Ενα από τα πιο γνωστά «γκάτζετς» που εμφανίζονταν στο δημοφιλέστατο τηλεοπτικό σίριαλ Star Trek είναι το «ιατρικό tricorder»: ένα σωτήριο μηχάνημα τσέπης του 23ου Αιώνα (ο ιστορικός χρόνος της διαστημικής περιπέτειας ), ένας μικρός διαγνωστικός σαρωτής που ανιχνεύει με το πάτημα ενός κουμπιού εάν κάποιος πάσχει από 1 έως και 15 διαφορετικές ασθένειες.

Το γνωστό ίδρυμα X Prize Foundation του ελληνοαμερικανού κροίσου και επιχειρηματία Πίτερ Διαμαντή ανακοίνωσε επισήμως ότι θα δώσει 10 εκατ. δολάρια σε όποιον κατασκευάσει ένα ιατρικό tricorder, με τεχνικά χαρακτηριστικά ανάλογα του υποθετικού, όπως για παράδειγμα το βάρος, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,2 κιλά, η ασύρματη λειτουργία κ.α.

Ο κ. Διαμαντής δήλωσε αστειευόμενος:

Είμαι ίσως ο πρώτος άνθρωπος εδώ στο Λας Βέγκας που θα γίνει ευτυχής εάν χάσει 10 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό που ζητάμε είναι να ξεκινήσουμε μια καινούργια βιομηχανία. Το ιατρικό tricorder που χρησιμοποιούσαν στο σίριαλ ο Σποκ και ο γιατρός Μπόουνς εμπνέει ένα όραμα, για το πώς θα είναι στο μέλλον οι υπηρεσίες υγείας.

Ο βρετανός καθηγητής ιατρικής Τζέρεμι Νίκολσον, που διδάσκει χειρουργική και ογκολογία στο Imperial College του Λονδίνου σχολίασε το θέμα σε ερώτηση του BBC:

«Αυτά τα χρηματικά έπαθλα προσφέρουν κίνητρο σε εφευρέτες και είναι διασκεδαστικά. Όμως αμφιβάλλω πολύ ότι θα βρεθεί σύντομα κάποιος που θα κερδίσει τα 10 εκατομμύρια του συγκεκριμένου επάθλου. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Και οι πρώτες τρεις είναι οι εξής: ποιές ασθένειες ανιχνεύεις, τί είδους δείγματα συλλέγεις, πώς τα επεξεργάζεσαι όλα αυτά σε ένα μηχάνημα χειρός;»

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης