Όλες οι εγκεφαλικές λειτουργίες σε έναν εικονικό εγκέφαλο

Ανθρώπινος εγκέφαλος

Ο πρώτος εικονικός εγκέφαλος θα «ζει» σε μια ειδική αίθουσα, σε ένα κέντρο επιστήμης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοντά στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας.

Η αίθουσα θα περιβάλλεται με μόνιτορ και σε αυτά θα προβάλλεται η τρισδιάστατη εικόνα των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου για να πραγματοποιούν οι επιστήμονες τις έρευνές τους. Ο εικονικός εγκέφαλος θα δημιουργηθεί με βάση κάθε πληροφορία που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα για το πιο πολύτιμο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Μάλιστα, οι τρισδιάστατες εικόνες του εγκεφάλου θα περικλείουν τόσες λεπτομέρειες, ώστε οι επιστήμονες θα μπορούν να διεισδύουν όχι μόνο στους νευρώνες που αποτελούν το κάθε του τμήμα αλλά και στα μόριά τους. Για τον λόγο αυτό, ο εικονικός εγκέφαλος δεν θα είναι ένα στατικό δημιούργημα αλλά ένα είδος ζωντανού ομοιώματος που θα ευνοήσει τη διεξαγωγή ερευνών πάνω στη φύση νευρολογικών ασθενειών, η γκάμα των οποίων εκτείνεται από την Αλτσχάιμερ μέχρι την κατάθλιψη.
Εκτός από τις ασθένειες, θα διερευνηθεί και η αποτελεσματικότητα νέων φαρμάκων που αποσκοπούν στη θεραπεία τους. «Ο σκοπός μας είναι να προσομοιώσουμε ολόκληρο τον ανθρώπινο εγκέφαλο», ανέφερε ο καθηγητής Χένρι Μάρκραμ που είναι επικεφαλής του εργαστηρίου νευρικών μικροκυκλωμάτων στην πολυτεχνική σχολή της Λωζάννης και συντονιστής του προγράμματος δημιουργίας του εγκεφάλου.
Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από τα Νέα

Δείτε επίσης