Φάρμακο του διαβήτη μειώνει τις συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος

Η αντιδιαβητική φαρμακευτική αγωγή μετφορμίνη μειώνει τις συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος σε αρσενικά ποντίκια αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JNeurosci».

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη θεραπεία ασθενών με μεταβολικές και ψυχικές διαταραχές σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη. Αν και οι μηχανισμοί στους οποίους βασίζεται η σχέση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη - του προδρόμου του διαβήτη - και της κατάθλιψης δεν είναι γνωστοί, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο νευροδιαβιβαστής μπορεί να είναι η σεροτονίνη.

Με τη χρήση ποντικιών τα οποία εκτρέφονται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ο Bruno Guiard και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι η μετφορμίνη που προκαλεί ευαισθητοποίηση στην ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα αμινοξέων που παρεμποδίζουν την είσοδο της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και έτσι περιορίζουν τη μετατροπή της σε σεροτονίνη.

Τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα του φαρμάκου συνοδεύονται από βελτιωμένη νευροδιαβίβαση στον ιππόκαμπο.

Επίσης, οι ερευνητές πέτυχαν παρόμοια αποτελέσματα μειώνοντας την ποσότητα των λεγόμενων διακλαδισμένων αλυσίδων αμινοξέων στη διατροφή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης