Υπολογιστές από... βακτήρια

Βακτήρια

Τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του μέλλοντος, που θα έχουν ως δομική μονάδα μαγνητικά βακτήρια, οραματίζονται Βρετανοί και Ιάπωνες επιστήμονες.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λιντς και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τόκιο προσπάθησε να δοκιμάσει κατά πόσο αυτό είναι εφικτό χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη μικρόβια που καταβροχθίζουν σίδηρο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης τα συγκεκριμένα μικρόβια μετατρέπονται σε απειροελάχιστους μαγνήτες, παρόμοιους με αυτούς στους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ταχύτερους σκληρούς δίσκους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που τα δομικά συστατικά γίνονται όλο και μικρότερα σε μέγεθος και η κατασκευή ηλεκτρονικών σε αυτή την κλίμακα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στην τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν το Magnetospirillum magneticum, έναν μαγνητικό μικροοργανισμό που ζει σε λίμνες και γενικότερα σε υδάτινα περιβάλλοντα, κάτω από την επιφάνεια του νερού, εκεί όπου δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο.

Οι μικροοργανισμοί ακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης, ακριβώς σαν να είναι «δείκτες» πυξίδας, αναζητώντας συγκεντρώσεις οξυγόνου οι οποίες θα τους επέτρεπαν την επιβίωση. Οταν τα βακτήρια καταβροχθίσουν οξυγόνο, αποβάλλουν μαγνητίτη, το πιο μαγνητικό ορυκτό στη Γη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια συγκεντρώνουν και τοποθετούν στο εσωτερικό τους μικροσκοπικούς μαγνήτες και στη συνέχεια τον αντέγραψαν στον χώρο. Στην πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο «καλλιέργησαν» μαγνήτες που μελλοντικά μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε σκληρούς δίσκους.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να κατασκευάσουν μικρές ηλεκτρικές καλωδιώσεις με πρώτη ύλη κύτταρα. Στην πραγματικότητα, κατασκεύασαν νανοσωλήνες από τη μεμβράνη τεχνητών κυττάρων, που αναπτύχθηκαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης που ελήφθη από μόριο λίπους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης