Το περπάτημα είναι πολύτιμο φάρμακο και χωρίς παρενέργειες που σώζει ζωές

Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πως όσοι έχουν έστω μέτρια φυσική κατάσταση, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται ποτέ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνική Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) κ. Κωνσταντίνο  Τσιούφη, η καρδιά είναι ο πιο σκληρός μυς του ανθρώπινου σώματος και προκειμένου να παραμείνει υγιής, χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες. Το περπάτημα λοιπόν, μπορεί να του προσφέρει αυτές τις «καθαρές» αρτηρίες.

Το περπάτημα βοηθά σημαντικά με δυο τρόπους:

1. Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL, η λεγόμενη «καλή χοληστερίνη»), η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερίνης» (LDL χοληστερόλη). Η LDL χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τους προκαλούν στένωση και ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο.

2. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση αυτή φθάνει τα 3,8 mmHg όσον αφορά την συστολική πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) και τα 2,8 mmHg όσον αφορά την διαστολική πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση). Οι μειώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 30-40% ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά 63% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παράλληλα έχει ευεργετική δράση και σε άλλα θέματα καθώς:

α) Μειώνει πάνω από το μισό (έως και 58%) τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, σε προδιαβητικούς ασθενείς, συνδυαζόμενη με απώλεια βάρους, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό New England J. Med.  Ενώ, μια άλλη μελέτη του Dukes University, απέδειξε ότι σε ανάλογους  προδιαβητικούς ασθενείς που βάδιζαν 14 μίλια την εβδομάδα για 6 μήνες, μειώθηκε η εμφάνιση διαβήτη 6 φορές περισσότερο ότι σε ασθενείς που έτρεχαν (joking), την ίδια απόσταση.

β) Έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιγήρανση προσφέροντας επιπλέον χρόνια ζωής.

γ) Μειώνει το σωματικό βάρος, καθώς καταστέλλει κατά 50% τη δράση 12 γονιδίων που τείνουν να μας οδηγούν σε παχυσαρκία.

δ) Προλαμβάνει ή και θεραπεύει την κατάθλιψη, μειώνει την γεροντική άνοια και φέρνει ευεξία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

ε) Η συστηματική βάδιση έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομήτριου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, η χρήση αυτοκινήτου και η κακή ποιότητα διατροφής, οδηγούν σε συνεχή αύξηση του μέσου σωματικού βάρους τον γενικό πληθυσμό και η άσκηση πρέπει να συστήνεται σε κάθε άτομο που προσέρχεται στον γιατρό για σχετικά προβλήματα υγείας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης