Το κόκκινο κρέας βλαβερό για την υγεία

κόκκινο κρέας

Το πολύ κόκκινο κρέας κόβει χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Στη μελέτη περιελήφθησαν περισσότερα από 120.000 άτομα και όπως προέκυψε η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρκίνου αλλά και καρδιοπαθειών.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με 37.698 άνδρες και 83.644 γυναίκες. Τα στοιχεία ελήφθησαν από δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών.

Οι ερευνητές είδαν ότι κατά τη διάρκεια του μεγάλου διαστήματος που κάλυπταν οι μελέτες κατεγράφησαν 23.926 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 5.910 θανάτων εξαιτίας καρδιοπάθειας και 9.364 θανάτων εξαιτίας καρκίνου. Προέκυψε ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του πρώιμου θανάτου.

Στη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine» σημειώνεται ότι:

Η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος φάνηκε να συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και από καρκίνο. Η σύνδεση παρατηρήθηκε τόσο σε ό,τι αφορούσε το μη επεξεργασμένο όσο και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αλλά ήταν πιο ισχυρή στην περίπτωση του επεξεργασμένου κρέατος

Αντιδρώντας στα νέα αποτελέσματα η δρ Κάρι Ράξτον από το Συμβουλευτικό Πάνελ για το Κρέας, ένα σώμα ειδικών που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία κρέατος τόνισε ότι:

Αυτά προέκυψαν από μια μελέτη παρατήρησης και έτσι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και θανάτου

Η δρ Ράξτον σημείωσε ότι το κρέας και τα προϊόντα κρέατος αποτελούν πηγές πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και η βιταμίνη D.

Από την πλευρά της η Βικτόρια Τέιλορ, διαιτολόγος από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς ανέφερε ότι το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, συγκεκριμένα:

Εάν ένα άτομο καταναλώνει επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, ζαμπόν ή λουκάνικα αρκετές φορές την εβδομάδα θα ήταν καλό να αντικαταστήσει αυτού του είδους τις τροφές με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, τα πουλερικά, τα φασόλια ή οι φακές

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης