Το αυγό θεωρείται το «χάπι» της φύσης με σημαντικά οφέλη για την υγεία

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου του μαστού, αλλά και τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, φροντίζοντας ταυτόχρονα την υγιή ανάπτυξη του σώματός σας και περιορίζοντας τη γήρανση;  Η απάντηση είναι «να τρώτε αυγά».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα (11 Οκτωβρίου), τα οφέλη της κατανάλωσης αυγών για την υγεία μας έρχονται και πάλι στο προσκήνιο καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς τα αυγά περιέχουν την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης, έχουν ακριβώς το σωστό μίγμα των αμινοξέων που χρειάζονται οι άνθρωποι για να χτίσουν ιστούς και η αξία τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με του μητρικού γάλατος.

Το Διεθνές Κέντρο για τη Διατροφική Αξία των Αυγών (IENC) προσδιορίζει 5 λόγους για να τρώει κανείς αυγά:

Είναι μεταξύ των πιο θρεπτικών τροφίμων στον πλανήτη

Ένα μόνο αυγό περιέχει 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β, D και Ε, ενώ αποτελεί και κορυφαία πηγή ασβεστίου, σεληνίου και ιωδίου. Με περιεκτικότητα έξι γραμμαρίων πρωτεΐνης, το αυγό είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Περιέχουν χολίνη που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Αυτό το μικρό αλλά σπουδαίο θρεπτικό συστατικό παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα – και τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές χολίνης. Η χολίνη όχι μόνο βοηθά την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στην ηπατική λειτουργία και το μεταβολισμό, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού κατά 24%.

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι περιέχει χοληστερόλη, τα αυγά περιέχουν υψηλό επίπεδο πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, και έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα HDL γενικά έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διατηρούν την καλή υγεία των ματιών

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε όλο τον κόσμο, και τα αυγά είναι μια σπουδαία φυσική πηγή βιταμίνης Α. Οι κρόκοι περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν κάποιες εκφυλιστικές διεργασίες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών.

Είναι ωφέλιμα για όλες τις ηλικίες

Τα αυγά είναι σημαντική πηγή διατροφής σε οποιαδήποτε ηλικία. Από την παροχή των δομικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης μέχρι την εξασφάλιση του επιπέδου των θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για τη διατήρηση της ενέργειας όλη την ημέρα, τα αυγά είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης που πρέπει να την απολαμβάνουν τα άτομα όλων των ηλικιών.

Το «χάπι» της φύσης διεθνώς

Το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Αυστραλίας συστήνει την κατανάλωση έξι αυγών την εβδομάδα.
Στον Καναδά τα αυγά φέρουν το Σήμα Ελέγχου Υγείας της χώρας.
Το Ιρλανδικό Ίδρυμα Καρδιολογίας έχει καθιερώσει το σύνθημα «Ένα αυγό την ημέρα είναι εντάξει».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης