Την πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου πέτυχαν αμερικανοί ειδικοί

Την πλέον εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν αμερικανοί επιστήμονες. Πρόκειται για έναν 41χρονο πυροσβέστη που είχε υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού το 2001, με αποτέλεσμα την πλήρη παραμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου του. 

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό Δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, μεταμόσχευσε επιτυχώς τον περασμένο Αύγουστο, εκτός από το δέρμα, τα αφτιά, τα βλέφαρα, τη μύτη, τα χείλη και τριχωτό κεφαλής που είχαν ληφθεί από πτωματικό δότη 26 ετών. 

Ο Δρ Ροντρίγκεζ και μια ιατρική ομάδα 150 ατόμων είχε πραγματοποιήσει προετοιμασία ενός χρόνου πριν προχωρήσει στη διαδικασία της μεταμόσχευσης προσώπου, που διήρκεσε 26 ώρες. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του χειρουργικού επιτεύγματος συνεργάστηκαν συντονισμένα και ταυτόχρονα, μια ομάδα ειδικών που αφαίρεσε το μόσχευμα από τον δότη και η δεύτερη που προχώρησε στην εμφύτευσή του στον 41χρονο πυροσβέστη. 

Σήμερα, ο Πάτρικ Χάρντισον, πατέρας πέντε παιδιών μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια του, να κυκλοφορεί με την οικογένεια του σε δημόσιους χώρους χωρίς να τραβά την προσοχή και χωρίς να προκαλεί τρόμο στα παιδιά του λόγω της παραμόρφωσης του προσώπου του. 

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει το ανοσοποιητικό σύστημά του το μόσχευμα. Ενώ τους προσεχείς μήνες θα υποβληθεί σε μια ακόμη διορθωτική επέμβαση για να αφαιρέσει το πλεονάζον δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου παγκοσμίως έγινε το 2005, σε μια Γαλλίδα, της οποίας το πρόσωπο είχε αλλοιωθεί μετά από επίθεση σκύλου. Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου έγινε το 2010 σε έναν Ισπανό, στον οποίο είχαν αντικατασταθεί η μύτη και τα χείλη, αλλά όχι τα αφτιά και η κορυφή του κρανίου. Έκτοτε, περισσότερες από 20 μερικές ή ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες. Στην περίπτωση του Αμερικανού ασθενή σημειώθηκε νέο ρεκόρ, όσον αφορά την έκταση του ιστού που μεταμοσχεύθηκε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης