Τα τσιγάρα που θα κυκλοφορούν στην ΕΕ θα σβήνουν μόνα τους, προς αποφυγή πυρκαγιών

Τα νέα τσιγάρα σβήνουν αν μείνουν ώρα στο τασάκι 

Βρυξέλλες

Από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, όλα τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στην ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με νέες προδιαγραφές ώστε να σβήνουν μόνα τους αν εγκαταλειφθούν αναμμένα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα νέα τσιγάρα «μειωμένης ροπής ανάφλεξης», η RIP, έχουν στόχο να μειώσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς από αμέλεια -σύμφωνα με στοιχεία των χωρών-μελών, τα αναμμένα τσιγάρα προκαλούν 30.000 πυρκαγιές, 4.000 τραυματισμούς και 1.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το παράδειγμα της Φινλανδίας, όπου οι νέες προδιαγραφές εφαρμόζονται υποχρεωτικά από πέρυσι, δείχνει ότι τα θύματα των αναμμένων τσιγάρων μπορούν να μειωθούν κατά 43%, ή περίπου 500 θανάτους το χρόνο στην ΕΕ.

Εκτός από τη Φινλανδία, το μέτρο εφαρμόζεται επίσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Πώς λειτουργεί

Οι νέες προδιαγραφές, οι οποίες θα γίνουν υποχρεωτικές με τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, επιβάλουν μείωση της «ροπής ανάφλεξης», δηλαδή της ικανότητας ενός τσιγάρου να προκαλέσει πυρκαγιά αν αφεθεί αναμμένο.

Το μυστικό βρίσκεται στο τσιγαρόχαρτο: Οι κατασκευαστές έχουν εισάγει σε δύο σημεία του τσιγάρου δακτύλιους από παχύτερο χαρτί, οι οποίοι μειώνουν την παροχή ατμοσφαιρικού οξυγόνου.

Όταν η κάφτρα φτάσει στο δακτύλιο, το τσιγάρο σβήνει, εκτός αν ο καπνιστής εισπνεύσει τον καπνό και τραβήξει νέο αέρα μέσα από την κάφτρα.

«Αν δεν τραβήξεις τζούρα, το τσιγάρο σβήνει από μόνο του» εξήγησε ο Φρεντερίκ Βινσέντ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Υγείας.

Οι προδιαγραφές της «μειωμένης ροπής ανάφλεξης» δεν ισχύουν για τα πούρα.

Η εφαρμογή τους στα τσιγάρα είναι υποχρέωση των χωρών-μελών.

Πηγή: 
in.gr

Δείτε επίσης