Τα πλεονεκτήματα του Ομφαλικού Αίματος στη θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων

Τα πλεονεκτήματα του Ομφαλικού Αίματος ως πηγής αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων για τη θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων παρουσιάστηκαν στην Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα που διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος στις 15 Νοεμβρίου από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες για καθαρά ιατρικούς λόγους, η φύλαξη έχει νόημα να γίνεται μόνο σε Δημόσιες Τράπεζες. Ωστόσο, η χώρα μας έχει ένδεια δοτών αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων με αποτέλεσμα να εισάγουμε μοσχεύματα από χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα από τις 110 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από μη-συγγενείς δότες που πραγματοποιήθηκαν το 2018 στη χώρα μας, οι 88 πραγματοποιήθηκαν από δότες του εξωτερικού. Είναι, επομένως, σημαντικό να αυξήσουμε τον αριθμό δοτών μυελού και μονάδων ομφαλικού αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης κ. Ελένη Παπαδάκη ανέφερε ότι η ΔηΤΟΒ Κρήτης έχει παραλάβει 2144 μονάδες Ομφαλικού Αίματος από το 2016 που λειτουργεί, τόσο από τα δημόσια όσο και από τα ιδιωτικά μαιευτήρια της Κρήτης.

Σημείωσε ότι «η πολιτεία θα πρέπει να θέσει το νομικό πλαίσιο για τη χρησιμοποίηση ακόμα και των ακατάλληλων για κλινική χρήση μονάδων Ομφαλικού Αίματος προωθώντας έτσι τη συμβολή των Δημόσιων Τραπεζών στην έρευνα».

Η ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι μία από τις 3 Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων που λειτουργούν στην Ελλάδα και η συμβολή της στην έρευνας, την υγεία και την εκπαίδευση είναι σημαντική.

Ο καθηγητής Ανοσολογίας κ. Αναστάσιος Γερμενής, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα της ΔηΤΟΒ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης και αφορά στην ανοσογενετική χαρτογράφηση του πληθυσμού της Κρήτης για την ανάδειξη πληθυσμών με σπάνια αντιγόνα ιστοσυμβατότητας που αδυνατούν να βρουν συμβατά μοσχεύματα αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν αποκλίσεις του πληθυσμού της Κρήτης από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ελλάδος, εύρημα που κάνει σημαντικό το ρόλο της ΔηΤΟΒ ώστε να δημιουργηθεί απόθεμα μονάδων Ομφαλικού Αίματος όχι μόνο για την παγκόσμια δεξαμενή αλλά και για τον πληθυσμό της Κρήτης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης