Τα κινητά τηλέφωνα «όπλο» κατά της τροφικής δηλητηρίασης;

Την τεχνολογία και ειδικότερα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα επιστρατεύει ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Άμχερστ των βορειοανατολικών ΗΠΑ, με στόχο να αποφεύγεται η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν μία ειδική εφαρμογή για smartphones, μέσα από την οποία -με τη συνδρομή ενός μικροσκοπίου αξίας 30 δολαρίων και ενός χημικά επικαλυμμένου τσιπ- θα καταστεί δυνατός ο εντοπισμός βακτηριδίων όπως η σαλμονέλα ή το E.Coli, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Κατά τους ερευνητές και σύμφωνα με το New England Public Radio, η βύθιση του τσιπ σε μολυσμένο νερό για μισή ώρα, αποκαλύπτει τα βακτήρια.

Όσο για το μικροσκόπιο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, μπορεί να προσαρμοστεί στην κάμερα οποιουδήποτε smartphone.

Σήμερα, για τον εντοπισμό βακτηρίων που ενδέχεται να προκαλέσουν ασθένειες, οι επιστήμονες συχνά αναλύουν δείγματα DNA και λαμβάνουν δείγματα από τρόφιμα ξεπλένοντάς τα σε νερό.

Στη συνέχεια, χρειάζεται να περιμένουν 24 ώρες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων προκειμένου να έχουν ένα μεγαλύτερο και ασφαλέστερο δείγμα, το οποίο εξετάζουν με εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης