Τα ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια θα συμβαίνουν 70 φορές πιο συχνά μετά το 2030

Υπολογίζοντας την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της υγρασίας στη «θερμική άνεση», διεθνής ομάδα Καναδών και Κινέζων ερευνητών εκτιμά ότι τα ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια όπως αυτά των τελευταίων ετών και ακόμη πιο έντονα, είναι 70 φορές πιο πιθανό να συμβαίνουν στο μέλλον από ό,τι τα τελευταία 40 χρόνια.

Συγκεκριμένα, αυτό μεταφράζεται στο ότι τα μισά καλοκαίρια της δεκαετίας του 2030 θα είναι θερμότερα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων 40 ετών. Από το 2050 και μετά, σχεδόν κάθε καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από αυτό που βιώνουμε σήμερα.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα καλοκαίρια έχουν γίνει αισθητά θερμότερα», ανέφερε σε συνέντευξή του ο συνεπικεφαλής της μελέτης Φράνσις Ζβιρς από το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά. «Περιοχές της Κίνας και της ανατολικής Ασίας βιώνουν ήδη καλοκαίρια με ρεκόρ θερμοκρασιών».

Το περασμένο καλοκαίρι, το καταστροφικό κύμα καύσωνα που ονομάστηκε «Εωσφόρος», προκάλεσε προβλήματα σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία.Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Καλιφόρνια βίωσε το πιο θερμό καλοκαίρι την ιστορία της. Το 2017 μάλιστα προβλέπεται να είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία, αποτελώντας την τρίτη διαδοχική χρονιά που σημειώνεται ρεκόρ υψηλότερης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η νέα μελέτη προστίθεται σε προηγούμενες έρευνες που καθιστούν σαφή τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Τα θερινά ρεκόρ θερμοκρασίας είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιώνει και αυτή η έρευνα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης