Τα βρεφικά δόντια «κρύβουν» τις ρίζες του αυτισμού

Η προσεκτική εξέταση των βρεφικών δοντιών μπορεί να αποκαλύψεις τις ρίζες του αυτισμού και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι τίθεται σήμερα η διάγνωση.

Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Science Advances.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Icahn της Νέας Υόρκης ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που προβλέπει αν το παιδί θα εκδηλώσει αυτισμό ή όχι βάσει μετρήσεων επί των κύκλων του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών και οι οποίοι παίζουν καίριο ρόλο στην υγιή νευροανάπτυξη και απορρυθμίζονται από τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο Δρ Πολ Κέρτιν και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν βρεφικά δόντια για να αναδομήσουν την εμβρυϊκή και βρεφική έκθεση σε θρεπτικά και τοξικά στοιχεία, σε παιδιά με αυτισμό και χωρίς.

Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα και εν συνεχεία κατά την παιδική ηλικία το παιδί, μια νέα επίστρωση προστίθεται σε κάθε δόντι σε καθημερινή βάση. Και καθώς σχηματίζονται αυτές οι επιστρώσει περιέχουν στοιχεία για τις χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Με τη χρήση δεσμών λέιζερ, οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τις οδοντικές επιστρώσεις και έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν το ατομικό ιστορικό έκθεσης του κάθε παιδιού σε διατροφικούς παράγοντες και όχι μόνο.

Μάλιστα, για να καθοριστούν οι επιπτώσεις από τον μη φυσιολογικό μεταβολισμό του ψευδαργύρου και του χαλκού στην εκδήλωση του αυτισμού οι ερευνητές εξέτασαν βρεφικά δόντια από δίδυμα παιδιά από την Σουηδία.

Συγκρίνοντας τα παιδιά με αυτισμό με τα αδέρφια τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές ως τα επίπεδα ψευδαργύρου και χαλκού στα δόντια τους.

Και για να είναι βέβαιοι για τα αποτελέσματα έκαναν επαλήθευση σε τρεις άλλες ομάδες παιδιά από τη Νέα Υόρκη, το Τέξας και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι βιοχημικές αυτές υπογραφές υπάρχουν προγενετικά και κατά τη γέννηση, και αυτό μας ανοίγει μια προοπτική ανάπτυξης ενός διαγνωστικού μέσου που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρώτα στάδια μετά τον τοκετό και χρόνια πριν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων του αυτισμού. Εξάλλου είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει έναν νέο δείκτη πρόγνωσης του αυτισμού με 90% ακρίβεια», εξηγεί ο Δρ Κέρτιν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης