Συνδιάσκεψη για τους «κανόνες του κυβερνοχώρου» στη Μ. Βρετανία

Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου της τεχνολογίας έχει προσελκύσει η London Conference on Cyberspace, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να ζητούν άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στο Ίντερνετ.

Έντονες κριτικές δέχτηκε η βρετανική κυβέρνηση λόγω των σκέψεών της περί επιβολής περιορισμών στη χρήση των social media, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της, Ουίλιαμ Χέιγκ, επέκρινε τον αποκλεισμό του Ίντερνετ από κυβερνήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με γενικευμένες εξεγέρσεις.

Yπουργοί, στελέχη εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας και διαδικτυακοί ακτιβιστές από όλο τον κόσμο συναντιούνται στο Λονδίνο σε μία συνδιάσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και του κυβερνοεγκλήματος χωρίς να θιγεί η ελευθερία του λόγου και να χαθούν οικονομικές ευκαιρίες.

Ωστόσο κατηγορίες έχουν εκτοξευτεί κατά δυτικών κυβερνήσεων για υποκρισία, καθώς, μετά το κύμα ταραχών στις βρετανικές πόλεις τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός Κάμερον εξέτασε το ενδεχόμενο περιορισμού της πρόσβασης σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι πολύ εύκολο να μιλά κανείς για ανθρώπινα δικαιώματα με όρους 'άσπρου-μαύρου' εναντίον δικτατοριών, αλλά μόλις απειληθεί η σταθερότητα των δυτικών καθεστώτων, τότε η ελευθερία έκφρασης γίνεται αμέσως αναλώσιμη. Θα έπρεπε να υπάρξει ένας κανόνας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών κυβερνήσεων» είπε ο Τζων Κάμπφνερ, διευθύνων σύμβουλος της Index on Censorship.

Περίπου 60 χώρες εκπροσωπούνται στη συνδιάσκεψη, καθώς και προσωπικότητες του χώρου της τεχνολογίας όπως ο Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτής της Wikipedia και η Τζοάνα Σιλντς, στέλεχος του Facebook. Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια συμφωνία, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν πως θα προκύψει μία λίστα θεμάτων προς συζήτηση σε επόμενες συνδιασκέψεις.

Πηγή: 
kathimerini/reuters

Δείτε επίσης