Σοβαρά τραύματα και θάνατο προκαλούν οι σφαίρες από καουτσούκ (Να μην χρησιμοποιούνται ζητούν οι επιστήμονες)

Οι σφαίρες από καουτσούκ ή πλαστικό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και θάνατο και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως κατασταλτικό μέσο σε περίπτωση διαδηλώσεων, αποφαίνεται ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Η μελέτη έρχεται να ανατρέψει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι συγκεκριμένες σφαίρες είναι σχετικά αβλαβείς και οι δυνάμεις ασφαλείας δικαιοδοτούνται να τις χρησιμοποιούν για την επιβολή της τάξης.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπερκλεϊ, μελέτησε στοιχεία από 26 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 2.000 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, που είχαν υποστεί τραυματισμό από πλαστική ή σφαίρα από καουτσούκ σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Τουρκία, το Ισραήλ/Παλαιστίνη, η Μ.Βετανία/Βόρεια Ιρλανδία και χώρες της Νότιας Ασίας.

Συνολικά, 53 άτομα (3%) απεβίωσαν λόγω του τραυματισμού τους καθώς «η ταχύτητα με την οποία η σφαίρα από καουτσούκ ή πλαστικό εκτοξεύεται από το όπλο είναι ίδια με αυτή ενός πραγματικού βλήματος. Έτσι, έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο», εξηγεί η Δρ Ροχινι Χααρ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Επίσης από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, οι «διεισδυτικοί τραυματισμοί» αναλογούσαν στο 56% των θανάτων, τα αμβλεία τραύματα στο 23% των θανάτων.

Ακόμα, η αναπηρία μετά από τραυματισμό από σφαίρα από καουτσούκ ή πλαστικό, δεν ήταν σπάνια, καθώς περίπου 300 άτομα (16%) που είχαν επιβιώσει του τραύματος είχαν υποστεί μόνιμη αναπηρία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αναπηρία οφειλόταν σε τύφλωση και αφαίρεση του σπλήνα ή τμήματος του παχέος εντέρου λόγω τραυματισμού στην κοιλιακή χώρα.


Τέλος, εκ των 2.100 τραυματισμών που είχαν καταγραφεί στις 26 μελέτες, το 71% ήταν σοβαροί, με τα τραύματα στο δέρμα, τα χέρια και τα πόδια να έχουν την μεγαλύτερη συχνότητα. 

Να σημειωθεί δε ότι πολλές μελέτες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι σφαίρες από πλαστικό ή καουτσούκ έχουν υψηλό ποσοστό αστοχίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αθώων ανθρώπων. 

«Εν κατακλείδι, οι σφαίρες από πλαστικό και καουτσούκ δεν είναι είναι το κατάλληλο μέσο για την επιβολή της τάξης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και θα πρέπει οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες να αλλάξουν ώστε να μπει ένα τέλος στους τραυματισμούς και τους θανάτους ανυποψίαστων πολιτών», υπογραμμίζει η Δρ Χααρ. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης