Σημαντικές οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος

Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των όγκων ήπατος, παγκρέατος και χοληφόρων ανακοίνωσε ο Δρ. Ευάγγελος Φελέκουρας, Γενικός Χειρουργός, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, 'Α Χειρουργική Κλινική «Λαϊκό» Νοσοκομείο και πρόεδρος του 1ουΠανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων που έγινε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες.

Ο κ. Φελέκουρας παρουσίασε τα πρώτα περιστατικά αντιμετώπισης καρκίνου του παγκρέατος με το NanoKnife και τη μέθοδο IRE (Μη αναστρέψιμη ηλεκτροδιάτρηση).

Με τη χρήση ηλεκτρικού πεδίου το NanoKnife είναι το μοναδικό σύστημα παγκοσμίως που πραγματοποιεί τη μη θερμική καταστροφή καρκινικών όγκων που βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητες δομές όπως τα αγγεία. Καθώς δεν βασίζεται στη θερμότητα για την κατάλυση ιστών, το σύστημα NanoKnife μπορεί να διευρύνει τις επιλογές των ασθενών στους οποίους η κατάλυση μαλακών ιστών είναι δύσκολη ή ανέφικτη με τη χρήση θερμικών μεθόδων ή/και χειρουργικής αφαίρεσης.

Το σύστημα NanoKnife είναι σχεδιασμένο για την κατάλυση μαλακών ιστών και αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά εστιακής κατάλυσης. Φέρει σήμανση CE για την ηλεκτροδιάτρηση της κυτταρικής μεμβράνης. Επίσης, φέρει έγκριση FDA510(k) για τη χειρουργική κατάλυση μαλακών ιστών. Είναι το μοναδικό σύστημα κατάλυσης που χρησιμοποιεί χαμηλής ενέργειας ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι θεωρείται ότι δημιουργούν ανοιχτούς πόρους στις κυτταρικές μεμβράνες και οδηγούν στον κυτταρικό θάνατο του ιστού/στόχου.

Ο κ. Φελέκουρας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε πάντα στην αιχμή των εξελίξεων στα θέματα της χειρουργικής του Ήπατος, Παγκρέατος και των Χοληφόρων. Όπως είπε, με τις νέες καινοτόμες μεθόδους, όπως την IRE, ασθενείς με μη εξαιρέσιμους ή με οριακά εξαιρέσιμους όγκους του παγκρέατος υπό χημειοθεραπεία, μπορεί να υποβληθούν σε καταστροφή του όγκου τους ή να βελτιώσουν τα όρια εκτομής μετά από χειρουργική εξαίρεση. Στο πλαίσιο μελέτης που διεξήχθη, τα πρώτα αποτελέσματα της μεθόδου IRE στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ ενθαρρυντικά, σύμφωνα με το γιατρό.

Επίσης, έχει αρχίσει ήδη παγκοσμίως η χρήση της μεθόδου και σε άλλους μη εξαιρέσιμους ή οριακά εξαιρέσιμους όγκους του ήπατος, του προστάτου, του πνεύμονα, του ορθού κ.λπ.

Το σύστημα NanoKnife είναι μία γενιά μπροστά σε σχέση με άλλες μεθόδους κατάλυσης οι οποίες χρησιμοποιούν υπερβολική θερμότητα ή ψύχος, όπως είναι η ενέργεια μικροκυμάτων (MWA), ραδιοσυχνοτήτων (RFA) και η κρυοκατάλυση (Cryoablation). Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες μεθόδους, το σύστημα NanoKnife, ως μη θερμική μέθοδος, δεν χρησιμοποιεί θερμότητα ή ψύχος και δεν προκαλεί φαινόμενα απαγωγής θερμότητας εξαιτίας ροής αίματος (heatsinkeffect).

Οι γιατροί έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις με άλλες μεθόδους κατάλυσης, όπως η κρυοκατάλυση ή η κατάλυση με τη χρήση μικροκυμάτων, καθώς οι μέθοδοι αυτές δεν παρέχουν καλά οριοθετημένες ζώνες κατάλυσης. Αντίθετα, η διαδικασία με το σύστημα NanoKnife δημιουργεί καλά οριοθετημένες ζώνες κατάλυσης ελέγχοντας την τοποθέτηση των βελονών/ηλεκροδίων σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση αξονικού τομογράφου ή υπερηχογράφου πριν τη διοχέτευση ενέργειας.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου καταγράφεται το γεγονός ότι δεν βασίζεται στη θερμότητα για την κατάλυση ιστών και μπορεί να διευρύνει τις επιλογές των ασθενών στους οποίους η κατάλυση μαλακών ιστών είναι δύσκολη ή ανέφικτη με τη χρήση θερμικών μεθόδων κατάλυσης.

Επίσης, χρησιμοποιεί υψηλής τάσης, χαμηλής ενέργειας ηλεκτρικούς παλμούς για να επιτύχει την επιθυμητή επίδραση στον ιστό- στόχο ενώ, επιτρέπει την απεικόνιση των ζωνών κατάλυσης σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση αξονικού τομογράφου ή υπερηχογράφου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης