Σεληνιακά ρομπότ δοκιμάζονται στο ηφαίστειο Αίτνα

Στο ηφαίστειο Αίτνα στη Σικελία- το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης- δοκιμάζονται ρομπότ που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές στη Σελήνη.

Όπως αναφέρει το Reuters, τις δοκιμές πραγματοποιεί το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο- η υπηρεσία που διαχειρίζεται το διαστημικό πρόγραμμα της Γερμανίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα τετράτροχο ρομπότ ύψους περίπου ενός μέτρου. Στο ROBEX (Robotic Exploration of Extreme Environments) συμμετέχουν ειδικοί από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με σκοπό τη βελτίωση του ρομποτικού εξοπλισμού που προορίζεται για χρήση στο διάστημα.

«Σκοπός είναι η εξομοίωση μιας μελλοντικής, υποθετικής αποστολής προσεδάφισης στη Σελήνη ή τον Άρη, και χρησιμοποιούν πολλά ρομπότ που βρίσκονται εκεί για τη μεταφορά και εγκατάσταση διαφορετικών οργάνων» λέει ο Μπόρις Μπένκε, ηφαιστειολόγος του Εθνικού Ηφαιστειολογικού Ινστιτούτου στην Κατάνια, κοντά στην Αίτνα.

Οι επιστήμονες επίσης ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν ρομπότ για να εξερευνήσουν τα βάθη της Αίτνας και να μεταδώσουν πίσω χρήσιμα δεδομένα όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι τεχνικές που θα προκύψουν από τη δουλειά στην Αίτνα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν και για αποστολές στη Σελήνη ή για την εξερεύνηση του Άρη.

Μια πρώτη φάση ρομποτικών δοκιμών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην περιοχή Piano del Lago του ηφαιστείου- μια αφιλόξενη έκταση που μαστίζεται από ισχυρούς ανέμους.

Στη συνέχεια, ένα δίκτυο εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ρομποτικά οχήματα (ρόβερ) και drones θα αναλάβει καθήκοντα, για την παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας. Το δίκτυο αυτό είναι πολύ παρόμοιο με αυτό το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στη Σελήνη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης