Ραγδαία αύξηση στους νέους των τραυματισμών στα γόνατα

Μελέτη που έγινε στο Royal Melbourne Hospital στη Βικτόρια και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε ότι οι τραυματισμοί στον λεγόμενο πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL) αποτελούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, που θέτει τους νέους σε κίνδυνο για την ανάπτυξη μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

Η Dr. Louise Shaw, ως ερευνήτρια στο Αυστραλιανό Κέντρο Έρευνας για τον τραυματισμό στον αθλητισμό και την πρόληψή του, στο πανεπιστήμιο στο Ballarat μαζί με την Dr. Caroline Finch εξέτασαν στοιχεία για παιδιά ηλικίας από 5 - 14 ετών, που νοσηλεύονταν για σοβαρούς τραυματισμούς στα γόνατα κατά την περίοδο 2005-2015.

Όπως κατέγραψαν, από τους 320 τραυματισμούς, οι 310 είχαν συμβεί σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών. Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι πάνω από τους μισούς τραυματισμούς συνέβησαν σε αγόρια, ενώ οι αθλητικές δραστηριότητες αντιπροσώπευαν το 57% των τραυματισμών.

Συγκεκριμένα, το 52% των κοριτσιών και το 35% των αγοριών συμμετείχαν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του τραυματισμού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των τραυματισμών στο γόνατο αυξήθηκε από 2,74 τραυματισμούς ανά 100.000 παιδιά το 2005 σε 6,79 ανά 100.000 το 2015.

Σύμφωνα με τη Dr. Louise Shaw η αύξηση σε τέτοιου είδους τραυματισμούς έχει αγγίξει ακόμη και το 148% σε κάποιες περιοχές του κόσμου, γεγονός που ανησυχεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

«Οι μεγαλύτερες απαιτήσεις που τίθενται στους νεαρούς αθλητές και ο έντονος ανταγωνισμός που παρατηρείται μεταξύ πολλών παιδιών έχουν οδηγήσει σε αυτή την αύξηση στις διαγνώσεις τραυματισμών στα γόνατα», αναφέρουν οι Αυστραλοί ερευνητές.

Επιπλέον, η τάση μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει και από την αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα, που με τη σειρά της έχει συμβάλει στην αύξηση των διαγνώσεων, όπως δήλωσε η Dr Shaw στο πρακτορείο Reuters.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP) τονίζει ότι πολλά  πράγματα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, όπως όταν κάποιος κινείτε και σταματάει γρήγορα ή εάν αλλάζει κατευθύνσεις, ή  κάνει μια ξαφνική κίνηση, όπως ένα άλμα ή μια στροφή, ή αν κάποιος τον χτυπήσει στο γόνατο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται αλλαγή στην αντιμετώπιση του θέματος. Προτείνουν προγράμματα ασκήσεων πρόληψης στα σχολεία και στους αθλητικούς ομίλους, τα οποία να περιλαμβάνουν νευρομυϊκές ασκήσεις. Επιπλέον προτείνουν να γίνεται σωστή και έγκυρη ενημέρωση από ειδικούς στα σχολεία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης