Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και ποιες τον μειώνουν

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λευκού ψωμιού και ροφημάτων με ζάχαρη αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.

«Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφών αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και αυτή με τη σειρά της σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης νεοπλασίας στο παχύ έντερο», εξηγεί ο Δρ Έντουαρντ Τζιοβανούτσι, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστόνη. 

Και παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει διατροφικούς παράγοντες με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά δεν είχαν εξηγεί επαρκώς τον συσχετισμό. 

Ο Δρ Τζιοβανουτσι και οι συνεργάτες του υποψιάζονταν ότι η φλεγμονή προάγεται απ' ότι τρώει το άτομο, και μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους που η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης. 

Για να επαληθεύσουν την θεωρία τους, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για πάνω από 121.000 άτομα από δύο μελέτες (Health Professionals Follow-up Study και Nurses' Health Study), στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για πάνω από 25 χρόνια. 

Τα άτομα είχαν συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια ανά τέσσερα χρόνια. Τα ερωτηματολόγια βοήθησαν τους ερευνητές να καθορίσουν το ατομικό σκορ της διατροφικής φλεγμονής. 

Κατά την παρακολούθηση των ασθενών καταγράφηκαν 2.699 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές συνέκριναν την διατροφή αυτών των ατόμων με αυτών που δεν εκδήλωσαν καρκίνο στο παχύ έντερο ή το ορθό. 

Τα άτομα που έτρωγαν τα περισσότερα τρόφιμα που προήγαγαν τη φλεγμονή είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στο παχύ έντερο  και 70% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο στο ορθό, συγκριτικά με άτομα που είχαν χαμηλό σκορ διατροφικής φλεγμονής. 

Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα κόκκινα κρέα, τα εντόσθια, το ραφιναρισμένο αλεύρι και τα ροφήματα με ζάχαρη ήταν μεταξύ των ειδών διατροφης που σχετίστηκαν περισσότερο με την καρκινική φλεγμονή. 

Απ' την άλλη, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κίτρινα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ο καφές και οι χυμοί φρούτων φάνηκαν να μειώνουν τη φλεγμονή.

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στους ερευνητές η διαπίστωση ότι η πίτσα φάνηκε να μειώνει τη φλεγμονή παρά το γεγονός ότι συνήθως περιέχει όλα εκείνα τα τρόφιμα που προάγουν την φλεγμονή. Και η σάλτσα ντομάτας ή οι φρέσκιες ντομάτες αναδύθηκαν ως αιτία φλεγμονής. 

Σύμφωνα με τον Δρ Τζιοβανούτσι, «ο καλύτερος τρόπος να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα είναι ως ένα γενικό πρότυπο διατροφικής συμπεριφοράς. Εφόσον υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ένας μεμονωμένος δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά σίγουρα συνεισφέρει στο αποτέλεσμα. Κι αν κάνεις τις σωστές επιλογές σίγουρα κινήσε προς την σωστή κατεύθυνση της προστασίας της υγείας σου». 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης