Πανάρχαιος αέρας σε φυσαλίδες μέσα σε πάγους στην Ανταρκτική

Επιστήμονες ανέσυραν από το υπέδαφος της Ανταρκτικής από το πυρήνες πάγου ηλικίας 2,7 εκατομμυρίων ετών – από όταν περίπου άρχιζαν οι κύκλοι των παγετώνων στη Γη.

Οι γεωτρήσεις στην Ανταρκτική και στην εξίσου παγωμένη Γροιλανδία αποσκοπούν στο να φέρουν στο φως αρχαίους πάγους, που περιέχουν εγκλωβισμένες φυσαλίδες αέρα από την πανάρχαια ατμόσφαιρα της Γης

Η ανάλυση αυτών των δειγμάτων αποκαλύπτει πλούσιες πληροφορίες για το αρχαίο κλίμα και για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και της θερμοκρασίας, καθώς άλλα δεδομένα για το περιβάλλον στο μακρινό παρελθόν.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «απίστευτο επίτευγμα», καθώς έχουν πλέον στα χέρια τους το αρχαιότερο δείγμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας.

Οι εν λόγω πάγοι είναι κατά τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια χρόνια παλαιότεροι από τους παλαιότερους που είχαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες στην διάθεσή τους. 

Οι πυρήνες ανασύρθηκαν από τους λόφους Άλαν, περίπου 200 χιλιόμετρα από τη βάση Μακ Μούρντο, μια περιοχή διάσημη για την ανακάλυψη αρχαίων μετεωριτών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η γεώτρηση έγινε όχι κάθετα όπως συνήθως, αλλά οριζόντια στην πλαγιά του λόφου και το γεωτρύπανο τρύπησε μόνο σε βάθος 150 μέτρων για να βρει τον πανάρχαιο πάγο. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης