Πέντε μυστικά για μια μακρά ζωή και χωρίς ασθένειες

Η Ικαρία είναι διάσημη παγκοσμίως ως ένα από τα 5 μέρη στον κόσμο μαζί με την Οκινάουα της Ιαπωνίας, τη Loma Linda στην Καλιφόρνια, τη Σαρδηνία και τη Νicoya στην Costa Rica, για τη μακροβιότητα των κατοίκων της. Και το ακόμη καλύτερο είναι ότι όχι μόνο ζουν πολλά χρόνια, αλλά ζουν υγιείς μέχρι το τέλος. 
 

Η ιστορία ξεκίνησε το 2013 από τον μελετητή της εταιρείας National Geographic, Dan Bluettner, που εξέδωσε μια μελέτη αναφέροντας τους λόγους της μακροβιότητας στα μέρη αυτά. 

Τα «μυστικά» είναι λίγα και κοινά στους περισσότερους από αυτούς τους τόπους. Ο ψυχολογικός παράγοντας, η κίνηση και η διατροφή, η κοινωνική συνοχή και αποδοχή των ηλικιωμένων, το περιβάλλον. 

Για την Ικαρία ιδιαιτέρως η μελέτη αναφέρει ότι οι άνθρωποι έχουν 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να φθάσουν τα 90 από τους Αμερικανούς, ότι οι χρόνιες ασθένειες είναι σπάνιες, ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κρούσματα άνοιας (dementia) και ότι οι κάτοικοί της παρουσιάζουν 20% λιγότερα κρούσματα καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων από τον γενικό μέσο όρο. 

Ενας από τους παραπάνω παράγοντες μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως κι έτσι κάναμε το ταξίδι στην Ικαριά. Τι τρώνε οι μακροβιότεροι Ελληνες; 

Η τροφή 
Χόρτα και πάλι χόρτα και ζαρζαβατικά είναι η κυρίως τροφή των Ικαριωτών. Σπανιότερο το ψάρι και ακόμη σπανιότερο το κρέας, κυρίως το κατσίκι και οι κότες. Περνάνε μέρες, ίσως και εβδομάδες χωρίς κρέας.

Η κουζίνα

«Οσο πιο απλά τόσο πιο νόστιμα». Τα ζαρζαβατικά μελώνουν με το λάδι τους, οι σάλτσες είναι ελαφριές, νερένιες, τα περισσότερα πράγματα ψήνονται στον φούρνο με λάδι και λεμόνι ή με λάδι και ντομάτα. Και δεν θα βρούμε πουθενά πηχτές και βαριές σάλτσες.

Ο χρόνος

Σε διαστολή ο χρόνος στην Ικαριά. Τα ρολόγια θα μπορούσαν να μην έχουν δείκτες. Τα ραντεβού δεν ισχύουν με την κοινή έννοια, μπορείς να πας και να μην πας, να καθυστερήσεις και να μην ειδοποιήσεις, κανείς δεν σε παρεξηγεί. Κανείς δεν βιάζεται. Η φιλοσοφία είναι ότι «όλα θα γίνουν». 

Η χορτοφαγία 

Δεν χρειάζεται ανάλθση αυτή η παράμετρος...

Η φύση

Ο άνθρωπος θα πρτέπει σχεδόν καθημερινά να "αφήνεται" στις εικόνες και την αγκαλιά της φύσης, που έχει αποδειχθεί λυτρωτική, ενώ είναι μια έμμεση αφορμή για να κινείσαι.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης